Ytring:

Frykter NTNU åpen debatt?

NTNU nekter Palestinakomitéen å stå på stand på Gløshaugen. - Det er viktig at ansatte og studenter blir kjent med våre argumenter for hvorfor NTNU ikke bør samarbeide med Israel, skriver Peder Martin Lysestøl i dette innlegget.
Peder Martin Lysestøl er styremedlem i Palestinakomitéen.  
        
            (Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix)

Peder Martin Lysestøl er styremedlem i Palestinakomitéen.   Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Det foregår for tiden store debatter og gjennomføres aksjoner mot Israels politikk ved universiteter over hele verden, også amerikanske.

Etter at Israel har gjennomført 4 store angrep mot Gaza siden 2006, med omfattende menneskelige lidelser som resultat, og etter at koloniseringen av Vestbredden har vært mer intensiv enn noen gang, har den internasjonale kritikken av Israel vært sterkt økende. Undertrykkelsen og kontrollen av det palestinske folket har også stadig blitt verre og Israel blir nå rangert som verdens mest militariserte samfunn.  Når den blå-blå-regjeringen i en slik situasjon proklamerer at de vil styrke de økonomiske og politiske forbindelsene til Israel er dette en provokasjon mot alle som forsvarer det palestinske folkets rettigheter og som setter menneskerettighetene høyt.

- Bør tillate fri meningsutveksling

Israel har nylig gjort store gassfunn i Middelhavet som de av ulike grunner har problemer med å utnytte. En viktig årsak er at landet mangler avansert petroleumskompetanse. Det vil derfor ha stor strategisk betydning for Israel å få hjelp av norske spesialister til å bygge opp denne kompetansen. Og det er her NTNU kommer inn. NTNU skal delta med fagfolk i energiminister Tord Liens delegasjon til Israel midt i september med sikte på å tilby NTNUs ekspertise.

LES OGSÅ: NTNU vurderer oljesamarbeid med israelske oljeforskere

Palestinakomiteen har bedt NTNU om ikke å inngå avtaler med den israelske regjeringen. Dette synet ønsket vi også å fremme ved å arrangere stand på Gløshaugen.

Vi anser det som svært viktig at ansatte og studenter blir kjent med argumentene mot å delta på delegasjonsreisen og ble svært overrasket da vi fikk følgende svar på vår søknad:

«Politiske handlinger er ikke noe som skal formidles på stand her på Gløshaugen uten når det er valgår». Dette er ikke et spørsmål som vi kan vente til valgkampen med å diskutere. Reisen skal skje om noen uker.

Vi trodde nettopp åpen debatt var et kjennetegn ved vestlige universiteter og demokratier og at å hindre åpen debatt var i tråd med de verste tradisjoner fra diktaturstater. Vi håper NTNU vil bidra til en åpen debatt om dette omstridte spørsmålet og tillate fri meningsutveksling på universitetets område.

Vi trodde nettopp åpen debatt var et kjennetegn ved vestlige universiteter og demokratier.

null
Relaterte artikler

Kunsten å kvele en samtale

UAs kommentarfelt har vært utsatt for noe som best kan karakteriseres som et regn av gørr den siste uka.

Rektor forsvarer NTNUs oljesamarbeid med Israel

Samarbeid om forskning og utdanning bygger bro mellom mennesker, skriver Gunnar Bovim i sin blogg, der han forsvarer NTNUs tur til Israel i september.

Ikke bidra til å styrke den israelske okkupasjonsstaten

Det er vanskelig å tro at Rektor Bovin er så dårlig orientert at han tror samarbeid med Israel “ikke er politisk”?

Forskningsetikk og Israel-samarbeid

Jeg tror at det er rimelig å dele NTNU-befolkninga i tre grupper når det gjelder holdning til det annonserte forslag fra regjeringa om samarbeid mellom NTNU og israelske forskningsmiljøer om petroleumsforskning.

"Israelske oljefunn ligger ikke i omstridte områder"

Den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementer mener det er ingenting i veien for at norske selskaper involverer seg i olje- og gassutvinning i Israel.

Som å vise langfingeren til forskningsetikken

Nyheten om at forskere fra NTNU drar med olje- og energiminister Tord Lien til Israel i september for å vurdere samarbeid med israelske oljeforskere er knapt til å tro.

NTNU vurderer samarbeid med israelske oljeforskere

Forskere fra NTNU deltar når olje- og energiminister Tord Lien besøker Israel i september.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

En historie om Inspera og eksterne sensorer

Vyene for administrativ effektivisering har gått utover evnen vår til å håndtere kjerneoppgaver.

Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter

Privatskoler kan ha urimelige vilkår i kontrakten de tilbyr studenter, advarer Forbrukertilsynet. De ber studenter sette seg nøye inn i kontraktene.

Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres

Regjeringen setter i gang et forskningsprosjekt som skal se på om opptakssystemet til høyere utdanning i Norge fungerer godt nok.

OECD:

Norge med minst privat finansiering

Norsk universitets- og høyskolesektor med lavest andel privat finansiering blant OECD-landene.