NTNU, Israel og trøndersk næringsliv

NTNU har en ambisjon om å utvikle seg i samarbeid med næringslivet i Trondheim og i regionen. Mange fakulteter og institutter er registrert som medlemsbedrifter i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, og NTNU har en godt synlig plass i foreningens program. Et slikt samarbeid kan være til gjensidig nytte og er i utgangspunktet bra. Et godt samarbeid forutsetter at partene kan diskutere, også i det offentlige rom.

Når nå NTNUs rektor synes det er en god ide at forskere fra NTNU skal sjekke om NTNU kan bidra med teknologiutvikling for israelsk utvinning av olje og gass i svært omstridte felt i Midt-Østen, tror jeg mange trøndere er interessert i å høre hva trønderske næringslivsledere har å si om saken.

Israel har ulovlig tatt kontroll over naturressurser på okkuperte områder og er i konflikt med nabostatene om havgrenser for olje- og gassfelt i Middelhavet. Internasjonale oljeselskaper holder seg unna Israel. Forskningssamarbeid trekker ofte næringslivsaktører med seg. Er denne pakken ønskelig i dette tilfellet? Hvilke moralske og politiske vurderinger bør gjøres? Jeg legger ikke skjul på at jeg synes både NTNU og norsk næringsliv skal holde seg for gode til å samarbeide med okkupantmakter. Det er gode fagligpolitiske grunner til å holde seg unna statlig initiert oljesamarbeid. Hva sier trønderske næringslivsledere om saken?

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Ville dagens studenter klart å bevare Bakklandet og Møllenberg?

Det er vanskelig å engasjere studentmassen, men vi studenter bør velge å engasjere oss aktivt i by- og campusutformingen ved å verne om trehusbebyggelsen i Grensen.

Nybø: Bovim har stor politisk teft

- Gunnar Bovim har stor politisk teft. Det er en stor styrke ved ham som person, sier statsråd Iselin Nybø.

Gunnar Bovim går av som rektor

Gunnar Bovim går av som rektor ved NTNU. Anne Borg blir konstituert som rektor.