Kuriøs valgordning gjør at prorektor må være kvinne

Likestillingsloven gir rare utslag, skriver Kai A. Olsen og Kjetil Haugen i dette innlegget
Kjetil Haugen og Kai A. Olsen, Høgskolen i Molde 
        
            (Foto: Arild J. Waagbø, Panorama)

Kjetil Haugen og Kai A. Olsen, Høgskolen i Molde  Foto: Arild J. Waagbø, Panorama

Lov om likestilling kan skape kuriøse situasjoner. Den kan brukes av en liten gruppe til å bestemme hvilket kjønn som skal ha flertall i styret. Ved Høgskolen i Molde har styret 11 medlemmer, 4 velges av de vitenskapelige, 4 av departementet, 2 av studentene og 1 av teknisk/vitenskapelig.  I dag er det kvinneflertall i styret, 6 kvinner og 5 menn. Dette skyldes at alle grupper med 2 eller 4 medlemmer skal ha like mange av hvert kjønn, mens den odde gruppen – her teknisk/administrativt – kan velge kvinne eller mann.

I dag er det en kvinne som er valgt fra denne gruppen. Derav flertallet. Nå har vår prorektor (fra de vitenskapelige) valgt å gå av. Det skal da velges en ny prorektor. Dette må være en kvinne til tross for at dette vil gi et kvinnelig flertall i styret! Loven krever at valgkretsen av vitenskapelige skal ha kjønnsbalansert representasjon, da må en kvinne som går ut erstattes av en ny kvinne. Vi ser at det valget teknisk/administrativt gjorde for noen år siden, har den konsekvens at det må være kvinneflertall i styret i hele perioden. Ved neste valg kan de igjen bestemme flertallet.

Dersom suppleringsvalget i dag hadde vært for en teknisk/administrativ representant ville vi kunne velge mellom kvinner og menn, og dermed kanskje gi et flertall av menn i styret. Så til tross for at valget gjelder til det samme styre, er det forskjellige regler som gjelder.

Paradokset er altså at selv om det nye valget vil gi et kvinneflertall så må vi velge en kvinne. Ikke helt lett å forklare dette til mannlige ansatte som ønsker å stille til valg som prorektor. Kanskje skulle en fjerne kravet om balanse i hver valgkrets og isteden passe på at det endelige styret på 11 medlemmer får minst 40 % av det minst representerte kjønn, samtidig som en får det riktige antall representanter fra hver gruppe. Vi velger jo et styre, ikke valgkretser.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

- Vi tar hensyn etter beste evne

«Elendig planlegging av 'konten'»?- Vi prøver å ta hensyn etter beste evne, skriver rådgiver Anette Lindi i dette svaret til Trond Andresen.

Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Fjerner restriksjoner på innreise for gjesteforskere

Regjeringen fjerner innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere å komme til Norge fra utenfor EØS.

Ytring:

Å glemme å betale null kroner

– Jeg ble ikke irritert eller sint på den stygge lappen som var festet til vindusviskeren, bare oppgitt, sier Arve Hjelseth om Apcoas praksis, og undrer seg hvorfor NTNU har inngått en avtale med dette parkeringsselskapet.