Ytring:

Ikke la andre ta valget for deg

Det å påvirke samfunnet er like lett som å komme seg inn på Studentersamfundet i Trondheim eller Studenthuset i Gjøvik og Ålesund, du trenger bare legitimasjon, skriver Marte Øien i denne kronikken.
Marte Øien, leder av Studenttinget NTNU, oppfordrer flere unge til å ta turen til stemmeurnene.
(Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Marte Øien, leder av Studenttinget NTNU, oppfordrer flere unge til å ta turen til stemmeurnene. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Unge i alderen 20 til 30 år stemmer langt mindre enn resten av befolkningen, og resten av befolkningen har langt større innflytelse på samfunnet enn unge. Er det slik vi vil ha det? Vi tar for lite plass i valgurnene, og det er få unge navn på stemmeseddelen.

Samtlige ungdomsparti og flere studentorganisasjoner har gått sammen om  ungdomskravet 2017. Dette er en satsning på psykisk helse, flere studentboliger og økt studiestøtte. Tidligere leder i NSO, Marianne Andenæs sa det som det er: «Et kommende storting har bare ett valg: Oppfyll kravene og invester i fremtiden».

Studenttinget NTNU jobber med å få representanter fra alle politiske parti i Trondheim, Gjøvik og Ålesund til å signere en politikerkontrakt. Uansett hvem som vinner valget, skal ungdoms- og studentpolitikere stå samlet og kreve at ungdomskravet blir prioritert.

La dette bli valget der unge sa tydelig ifra! Det er vi som er fremtiden, og vi må være med å bestemme hvordan den skal se ut. Stortingsvalget handler ikke bare om skole og utdanning, men også ideologi og verdier. Stemmen din er med å avgjøre hvordan Norge skal skape nye arbeidsplasser, hvilke næringer vi skal satse på og hvordan inntektene skal fordeles.

«Ta vare på fremtiden». «Vi tror på Norge». «Fordi vi tror på deg». «Alle skal med». «Vi tror på hele Norge». «En enklere hverdag for folk flest». «Menneskeverd i sentrum». «Vi kjemper for et samfunn med små forskjeller». «Ta kampen for et varmt samfunn». «På lag med fremtiden».

Partienes slagord favner bredt, og du er sannsynligvis enig med alle i noe. Partiet som er perfekt for deg finnes ikke. Det tar tid å sette seg inn i politikken, og noen halvgode partitester føles gjerne ikke som et godt nok beslutningsgrunnlag. Ta deg tiden du trenger, det er viktig! Ikke la andre ta valget for deg. Stem selv, det er din fremtid det handler om!

På valgdagen kan du kun stemme der du er folkeregistrert. På NTNU kan du forhåndsstemme i Ålesund (30. og 31. august), på Gjøvik (4. september) og på Gløshaugen og Dragvoll hele neste uke (mandag 4. til fredag 8. september klokken 09-17). Det er også mulig å stemme flere steder og til andre tider i de ulike byene.

Det å påvirke samfunnet er like lett som å komme seg inn på Studentersamfundet i Trondheim eller Studenthuset i Gjøvik og Ålesund, du trenger bare legitimasjon. Har du valgkort sparer du noe tid, men køene til valgurnene kan ikke måle seg med de i fadderuka uansett. En stemme alene forandrer kanskje ikke verden, så ta med deg en venn og stem.

Her kan du lese flere ytringer.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.