UA mener:

Tallenes tale: Fram, og tilbake

Lesertallene for 2017 oppsummert: Universitetsavisa gikk tilbake ved NTNU, fram i resten av landet. Hvordan skal vi forstå det?
Disse bildene representerer noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa i 2017.

Disse bildene representerer noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa i 2017.

Siden UA fikk en moderne publiseringsløsning i 2008 har avisa befunnet seg i en jevn og ubrutt vekst. Det fins i hovedsak to måter å måle lesertall på – i form av antall brukere og antall sider lest. Om man bruker papiravisa som allegori, forteller det første tallet noe om hvor mange som plukker opp et eksemplar, det andre hvor mange sider (artikler) man faktisk leser.

I forlengelsen av det har vi tall på hvor lang tid hver leseøkt varer, og hvor mange saker en gjennomsnittlig leser er innom. Disse tallene har alltid vært gode for UA, sammenliknet med andre aviser: Vi ligger på mellom 9 og 10 minutter og mellom to og en halv til tre sider lest per økt.

Når det gjelder hvor mye vi blir lest, ser tallene slik ut: Fra 2015 til 2016 vokste vi med 40 prosent målt i unike brukere, 54 prosent målt i antall sidevisninger. Vi rundet også en milepæl en gang i oktober høsten 2016, da vi passerte 3 millioner sidevisninger.

Utviklingen er imidlertid vesentlig mer beskjeden fra 2016 til i fjor. Antall unike brukere steg med 10 prosent, sidevisninger 6 prosent. Det innebærer at i 2017 hadde UA 515 175 unike brukere, og 3 406 470 sidevisninger.

Når tallene brytes ned i regioner, ser vi en negativ utvikling lokalt: Målt i absolutte tall opplevde vi en svak nedgang i antall klikk for eget fylke, hvilket i praksis vil si NTNU. Når antall lesere samlet likevel har økt, skyldes det naturlig nok at vi har fått lesere flere steder ellers i landet, framfor alt i Oslo. Hovedstadens andel brukere steg fra 15 prosent i 2016 til 19 prosent i fjor. Også for alle andre fylker fra Troms og sørover får vi flere lesere. Det gjelder også for Møre og Romsdal og Oppland, hjemfylkene for henholdsvis NTNU Ålesund og NTNU Gjøvik.

Mens andelen lesere hjemmehørende i Sør-Trøndelag har sunket fra 60 til 53 prosent.

Oversatt: Færre leser Universitetsavisa ved NTNU i Trondeheim, flere leser oss i resten av landet. Det siste er en utvikling jeg ønsker velkommen. Hvorvidt dette er en trend vi skal utvikle videre, er et spørsmål ikke minst UAs eier funderer over.

I mellomtida kan våre lesere glede seg over en avis som – i all ubeskjedenhet – tilbyr et bredt spekter av artikler. UAs 10 mest leste saker fra i fjor er som følger:

1. Han fikk A på master om hatretorikk og islamofobi

Royer Solheim har studert debatten på det islamkritiske nettstedet document.no, og mener den gjennomsyres av konspirasjonsteorien om at Europa er på vei mot å bli en islamsk koloni.

2. Henning (9) er blind og gikk rett i en sølepytt. Da fikk han en genial idé

Henning Bruuns bløte joggesko ga ham en idé som førte ham til topps i en konkurranse med 2400 deltakere. Nå håper han at ideen blir satt i produksjon.

3. Plutselig fikk alle på NTNU avisene gratis

Nytt tilbud for NTNU-studenter gir gratis tilgang bak betalingsmuren til blant annet Aftenposten og Adresseavisen. Men hvem som helst kan benytte seg av løsningen. Det var ikke meningen.

4. Bachelorstudent vekker oppsikt med nakkestudie

Fysioterapistudent Ken Fredin ved NTNU stikker hull på vante forestillinger om behandling av pasienter med nakkesmerter.

5. Her er NTNUs nye styremedlemmer

21 ansatte ved NTNU stilte til valg for å bli med i NTNU-styret. Her er de nye styremedlemmene.

6. NTH-ringen selges som aldri før selv om NTH ikke finnes lenger

Hver år selger Gullsmed Dahlsveen i underkant av 1000 ringer som er forbeholdt sivilingeniører og sivilarkitekter utdannet ved NTNU.

7. Studentleder Gjermund stilte i kjole på scenen

Studentleder Gjermund Kvernmo Langset stilte i svart og sid kjole da han talte til de nye studentene i Ålesund.

8. Professor Arnulf Kolstad briljerer som student og fikk A på master

Arnulf Kolstad var professoren som ble student igjen. Nå er innsatsen kronet med en A på masteroppgaven.

9. Tok permisjon fra NTNU for å utvikle app. Nå er den verdsatt til 124 millioner kroner

Men Kristoffer Lande og de andre gründerne bak Gobi tjener ikke penger. Ennå.

10. Stor lønnsforskjell etter master- eller doktorgrad

Doktorgrad er mer lønnsomt enn mastergrad. Etter fem år er sjansen tre ganger så stor for å ha millionlønn med doktorgrad.

SE OGSÅ: Året i bilder
LES OGSÅ: Dette var de ti mest leste ytringene i 2017

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UHR-konferansen 2018:

Pris for kvalitet i utdanningen gikk til Høgskolen på Vestlandet

Oslo: Utdanningskvalitetprisen 2018 går til ePraktisk ved Høgskolen på Vestlandet.

Stipendstriden:

- De sviktet oss på målstreken

Regjeringens forslag til ny konverteringsordning for studiestøtte overlevde budsjettforhandlingene med Krf. - Vi er veldig skuffet, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon.

HF-fakultetet må trekke i de økonomiske bremsene

Lavere bevilgninger gjør at Det humanistiske fakultet må vise økonomisk måtehold fremover, med med 26 millioner på bok kan de glatte ut de verste duppene. - Det er ingen krise, men vi må være forberedt på at vi får en liten dupp i økonomien, sier dekanen.