Ytring:

Vetenskapens innehåll – vi ser fram mot Foss-effekten

Prorektor for forskning, Bjarne Foss, signerte DORA-erklæringen (The San Fransisco Declariation on Research Assessment) 10. januar 2018. Bengt Molander kommenterer signeringen her.

Innsidan meddelande för ett par dagar sedan att prorektor for forskning, Bjarne Foss, signerat DORA-deklarationen. Min första tanke var att detta är den upp-och-ner-vända världen: att det ska krävas en högtidlig deklaration som säger att vetenskap och forskning primärt handlar om innehåll, och ska värderas därefter. Inte med utgångspunkt i tidskrifters namn, eller färg på omslaget eller annat yttre pynt. Visste vi inte det från början?

Litt missmodigt: om vi nu inte lever efter det, vad i hetaste helvete kan en deklaration göra åt det?

Men jag har tänkt en dag till och ser en ljusning på himlen. Om vi nu ändå i hög grad lever i den upp-och-ner-vända världen, med alla dess (telle)kanter, måste det vara positivt att vända den upp-och-ner. Äntligen kan vi skrota nivådelade tidskrifter, godkända och icke godkända förlag. Och allt annat yttre pynt.

Hädanefter ska bara innehållet i vår forskning och våra diskussioner räknas. Lycka till med det Bjarne! Går det bra går du till den moderna historien med Foss-effekten. Det är positivt menat. Jag gläder mig.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU sperrer epost for Mac-brukere

Etter over en uke med enorme epostproblemer på NTNU har IT-avdelingen torsdag sperret for bruk av epost på Mac.

Eksamenstabbe rammet medisinstudenter

En menneskelig feil førte til at tredjeårs medisinstudenter ved NTNU kunne lese seg fram til fasit på en del av eksamensoppgavene. Studenter og fakultetsledelse har sittet i møte torsdag formiddag for å finne løsning.

Partene enige - streiken avblåst

Partene i statsoppgjøret bekrefter at de er enige, og streiken er avverget.

UiO må spare 100 millioner

Universitetet i Oslo må antakelig kutte om lag 100 millioner kroner i rammen kommende år. Ved andre universiteter og høgskoler er underforbruk blitt årsak til bekymring for Kunnskapsdepartementet.