NTNU-flagget er ikke nok

Høgskolen i Molde har et oppsving i søkertallene. NTNU Ålesund har en nedgang. Er det sånn at Molde tjener på ikke å være en del av NTNU? spør Kai A. Olsen og Kjetil Haugen.
Det begynner å bli åpenbart at Høgskolen i Molde vil tape på en fusjon med NTNU, skriver Kjetil Haugen og Kai A. Olsen. 
        
            (Foto: Arild J. Waagbø, Panorama)

Det begynner å bli åpenbart at Høgskolen i Molde vil tape på en fusjon med NTNU, skriver Kjetil Haugen og Kai A. Olsen.  Foto: Arild J. Waagbø, Panorama

Søkertallene for høyere utdanning er nå tilgjengelige. Her ser vi på førstevalgssøkerne, de som har prioritert ett studium på topp. Når disse søkerne er mest interessante er det fordi de kan bli nye studenter, kun ved at vi sender et tilbud. Disse tallene er derfor sentrale for institusjonens økonomi fremover. For hver eksamen disse studentene består, belønnes institusjonen, og om en klarer å få studenten helt frem til avsluttet grad øker belønningen.

Søkertall har også betydning for kvaliteten. Er det flere søkere enn studieplasser vil de med best karakter komme inn. Jo bedre studenter jo større sannsynlighet for at de står på eksamener og at de fullfører grader. Som vi ser er det en direkte kobling fra kvalitet til lønnsomhet.

Opp 15 prosent

I år har det vært en nedgang i søkertallene på 2,2 prosent for landet som helhet, 3000 færre søkere enn i fjor. Likevel har søkertallene ved Høgskolen i Molde økt med 15 prosent – helt i landstoppen. Det som er interessant er å sammenligne med NTNU Ålesund. Der har nedgangen vært på 5,1 prosent. For NTNU som helhet har nedgangen i søkertall vært på 3,9 prosent, større enn i landet forøvrig.

Også i fjor hadde Høgskolen i Molde større økning enn Ålesund. Åpenbart er disse tallene en seier for dem som mente at høyskolen kunne stå alene. Det vi ser er at gevinsten ved å bli en del av NTNU kanskje ikke er så stor? Tvert imot, det virker som om Høgskolen i Molde tjener på å være en selvstendig institusjon. Synligheten blir bedre enn om en skulle ende opp som en satelitt av den store institusjonen i Trondheim.

Høyskolen vil tape på fusjon

I tillegg kan en jo saktens også spekulere i om «satelitt-stempelet» for Ålesund (og Gjøvik) kan innebære andre negative effekter. Et B-stempel for satellitter er velkjent fra større utenlandske institusjoner. (Gjøvik hadde for øvrig også en nedgang i søkertall).  Alle som gjennom fusjonsprosessen har fortalt hvor farlig det er å stå alene, og hvor viktig NTNU vil være for rekruttering bør nok revurdere sine argumenter.

Det som er underlig er at høyskolens ledelse fortsatt har en fusjon med NTNU som mål. Da dette vedtaket først ble fattet for mer tre år siden hadde vi problemer med å se hva en ville oppnå. I dag er det enda vanskeligere. Kanskje det er på tide å legge bort dette vedtaket? For det første ser det ikke ut som om det lar seg gjennomføre, for det andre begynner det å bli åpenbart at høyskolen vil tape på en fusjon med NTNU.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.