NTNU har lånt ut Thorvaldsens byster til et italiensk museum

Mye må være på plass når kunstverk skal lånes ut til et museum utenfor Norge.
Bystene er trygt forvart og på plass i utstillingen i Gallerie d’Italia.  
        
            (Foto: Stein O. Johansen, NTNU Universitetsbiblioteket)

Bystene er trygt forvart og på plass i utstillingen i Gallerie d’Italia.   Foto: Stein O. Johansen, NTNU Universitetsbiblioteket

I Milano viser museet Gallerie d’Italia for tiden utstillingen «Canova e Thorvaldsen. La nascita della scultura moderna / -The birth of modern sculpture»

Utstillingen er et samarbeid med Thorvaldsens museum i København og viser fram 150 kunstverk av Bertel Thorvaldsen og Antonio Canova. Det er første gang de to samtidige kunstnernes verker vises sammen. I den forbindelse har museet fått låne to byster av Bertel Thorvaldsen som NTNU Gunnerusbiblioteket eier. Utstillingen går fram til 15. mars 2020.

Islandsk-danske Bertel Thorvaldsen (1770-1844) og italienske Antonio Canova (1757-1822) var begge billedhuggere, og begge vanket samtidig i Romas kunstnermiljø fra slutten av 1790-årene. De to regnes som klassisismens mest typiske representanter, selv om de stilmessig hadde ulike preferanser og regnes som rivaler. De tolket gjentatte ganger identiske kunstneriske temaer. Sikkert er det at både Thorvaldsen og Canova hugget et solid merke etter seg i kunsthistorien, og at stilen deres har vært til stor inspirasjon for utallige kunstnere.

Køen snodde seg rundt kvartalet

Gallerie d’Italia tok kontakt med NTNU Universitetsbiblioteket i januar i år, med forespørsel om lån av de to bystene.  Konservator Victoria Juhlin og seksjonsleder Stein Johansen ved Gunnerusbiblioteket gikk etter hvert i gang med å forberede utlån og forsendelse, noe som bl.a. innebærer eksporttillatelse fra Norsk kulturråd.

Transporten krevde også nøye planlegging. Hver av marmorbystene veier ca. 30 kg, og ble fraktet i spesiallagde transportkasser. Victoria Juhlin var hele tiden tett på transporten av bystene og fulgte dem til ankomsten ved museet.  I samarbeid med konservatorkolleger ved Gallerie d’Italia, passet Juhlin at bystene ble håndtert sikkert og korrekt helt til de hadde fått sin plass i utstillingen.

Stein Johansen var tilstede da utstillingen åpnet 25. oktober, og forteller at det tok ikke lang tid etter utstillingsåpning før køen snodde seg rundt hele kvartalet. Johansen påpeker at når internasjonale aktører fatter interesse for denne kunsten, sier det noe om den store verdien Bertel Thorvaldsens kunst faktisk har, og at NTNU Universitetsbiblioteket eier og forvalter kunstverk i verdensklasse. Det er verdt å merke seg at fagmiljøet ved Gallerie d’Italia kommenterte den høye kvaliteten NTNU’s Thorvaldsen-byster har, sier Stein Johansen.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

Broder Lysholm Knudtzon

I Gunnerusbiblioteket finnes flere kunstverk av Bertel Thorvaldsen. Denne kunsten og boksamlingen i Knudtzonsalen ble gitt i testamentarisk gave til det tidligere DKNVS-biblioteket av Broder Lysholm Knudtzon og kom til biblioteket i 1869.


-Og hvem var Broder Lysholm Knudtzon?

Broder (1788-1864) var yngste sønn i et av Trondheims største handelshus; Knudtzon & Co. I voksen alder utviklet han en særlig interesse for kunst og litteratur, og som en godt bemidlet mann, hadde han mulighet til å reise rundt i Europa og samle begge deler. På disse reisene kom Broder i kontakt med flere av de mest prominente forfattere og kunstnere i datida, og Thorvaldsen var en av dem. Broder bestilte flere kunstverk av Thorvaldsen. Bystene forestiller Broders bror Jørgen von Cappelen Knudtzon og hans venn Alexander Baillie. En tredje byste som ikke ble lånt ut, forestiller en annen bror; Hans Carl Knudtzon.  Broder Lysholm Knudtzon kjøpte også annen kunst av Bertel Thorvaldsen; de fire basrelieffene «Morgenen» og «Aftenen», samt «Hector, Paris og Helena» og «Bacchus og Amor» er alle en del av kunsten som i dag eies av NTNU Gunnerusbiblioteket.

Maleri av Bertel Thorvaldsen, malt av C.V. Eckersberg, eid av Ny Carlsberg Glyptotek, København. 

Maleri av Bertel Thorvaldsen, malt av C.V. Eckersberg, eid av Ny Carlsberg Glyptotek, København. 

 

Når Thorvaldsens kunst ikke er på reise, befinner den seg i Knudtzonsalen i Gunnerusbiblioteket, og dette rommet er åpent etter avtale.

Se filmen om Knudtzonsalen:


 

NTNU Universitetsbiblioteket eier og forvalter kunstverk i verdensklasse.

Stein Johansen, leder av Gunnerusbiblioteket
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

PST-saken:

Bekymret for stigmatisering av utenlandske NTNU-ere

NTNU-rektor Anne Borg ber om at saken der to iranske NTNU-ansatte er siktet av PST ikke fører til stigmatisering av en hel gruppe ansatte og studenter.

PST etterforsker NTNU-forskere:

Mener universitetene opptrer naivt overfor spiontrussel

- Varsellampene bør begynne å lyse. Naiviteten er bygget inn i grunnholdningene når det gjelder mellomstatlig samarbeid og samkvem i forskerverdenen, sier professor Jo Jakobsen.

En av fem studenter vil ikke ha barn

Hver femte student i Norge vil ikke ha barn, ifølge en undersøkelse. Andelen som ønsker barn blant studenter, er lavere enn i andre grupper, sier forsker.

SPOR-festivalen:

- Krig er et evig dagsaktuelt tema

Noe av den mest gripende kunsten og musikken har oppstått i menneskenes forsøk på å møte krigen og dens grusomheter på andre måter enn med våpen, ifølge førsteamanuensis i klassiske fag ved NTNU, Thea Thorsen.