Bruker klassiske tekster som grunn for kvinnehat

«Manosphere» vil stoppe alt som gir likeverd mellom kvinner og menn. Donna Zuckerberg og Thea Thorsen, som er eksperter på klassisk litteratur, forklarte Big-Challenge-publikummet hvordan klassikerne blir brukt som argument for kvinnehat.
Klassiske tekster, spesielt av Ovid, brukes som en slags rettferdiggjøring av kvinnehatet. Det var en del av temaet da Donna Zuckerberg og Thea Thorsen snakket for publikum under NTNUs vitenskapsfestival, The Big Challenge, onsdag. 
        
            (Foto: Helene Mariussen)

Klassiske tekster, spesielt av Ovid, brukes som en slags rettferdiggjøring av kvinnehatet. Det var en del av temaet da Donna Zuckerberg og Thea Thorsen snakket for publikum under NTNUs vitenskapsfestival, The Big Challenge, onsdag.  Foto: Helene Mariussen

- The manosphere har en helt grunnleggende virkelighetsforståelse om at de er overlegne kvinner. Dette er hvite menn, så det er også et rasistisk aspekt her. Når samfunnet ikke er slik at de hvite mennene er overlegne, mener de det er noe galt med samfunnet, sier førsteamanuensis i klassiske fag ved NTNU, Thea Thorsen, til UA.

Tekstene har stor autoritet

Manosphere er samlinger eller forskjellige fora på nett der menns rettigheter, antifeminisme og kvinnehat står sentralt. Klassiske tekster, spesielt av Ovid, brukes som en slags rettferdiggjøring av kvinnehatet. Det var en del av temaet da Donna Zuckerberg og Thea Thorsen snakket for publikum under NTNUs vitenskapsfestival, The Big Challenge, onsdag.

- De klassiske tekstene har en attraksjon i seg for dem som er ute etter å demonstrere sin overlegenhet, for eksempel Hitler og Mussolini. De har vært brukt så lenge og blitt referert til i så mange sammenhenger at de har stor autoritet. Det er logisk, men klassiske tekster er stort sett skrevet i relativt kvinnefiendtlige samfunn. Det er ingen kvinner som har noen juridiske eller politiske rettigheter å snakke om i antikken, sier Thorsen, som har jobbet mye med oversettelser av Ovid.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Her kan du lese alt stoffet vi lager fra festivalen.

Alfahanner, incels og Trump

Donna Zuckerberg er ekspert på klassisk litteratur og har skrevet boken «Not All Dead White Men» om hvordan klassikerne tolkes i Red Pill-samfunn (inspirert av filmen The Matrix). Dette er en del av nettsamfunnet Reddit der tilhengerne gjerne mener verden ikke er slik andre mener den er. Blant annet at alle kvinner har samme preferanser, og at menn må være alfahanner for å være attraktive.

- Det startet for ti år siden og har vokst fra å handle om omsorgsrettigheter for barn, til å handle om sjekkeartister og hvordan de skal lykkes på det seksuelle markedet. Du har også «incels», som mener de er de optimale taperne og at ingen kvinner vil være interessert i dem (på grunn av deres uheldige biologiske forutsetninger, journ. anm.), forklarte Zuckerberg under samtalen på vitenskapsfestivalen.

Som mange andre på Big Challenge-scenen snakket også Zuckerberg om Donald Trump.

- Da jeg hørte «grab them by the pussy»-opptaket hørtes det ut som noe tatt rett ut fra en sjekkemanual. Dette er ideer som er veldig tilstedeværende i samfunnet vårt – for eksempel at det er lettere å be om tilgivelse enn tillatelse, sa Zuckerberg.

Mener kvinner er irrasjonelle

Når UA snakker med Thorsen etter at hun har gått av scenen, forklarer hun videre om hvordan manosphere underbygger sitt syn.

- Donna skriver i sin bok at når manosphere mener kvinner er irrasjonelle, bruker de stoisismen som grunnlag. Stoisismen feirer det rasjonelle. Fordi det er mest menn som har skrevet de stoiske tekstene, kobles den rasjonaliteten til menn. Så har de på en måte belegg for at kvinner er irrasjonelle, sier NTNU-forskeren.

- Er disse mennene i manosphere nettroll?

- Det er nettroll som har gått sammen og overbeviser hverandre om å gjeninnføre den egentlige verdensordenen som sier at hvite menn er overlegne. De vil stoppe alt som gir likeverd mellom kvinner og menn, sier Thorsen.

- Hvor kommer manosphere fra? Er det noe som har kommet med internett, en reaksjon på feminisme og kvinnerettigheter eller noe vi har hatt i alle tider?

- Det er kanskje en kombinasjon, men det er fristende å si at det er en ganske konstant faktor. Mennene fikk på et tidspunkt overtaket, og har kjempet hardt for å beholde det. Det er litt utrivelig å si, for det fins mange fantastiske menn som er for likeverd også.

- Bedre i Norge enn i de fleste andre land

Under samtalen på Big Challenge-scenen ble Thorsen spurt om omfanget av manosphere i Norge og Skandinavia, men ga ikke noe klart svar.

- Det har jeg aldri tenkt på før, men når jeg gjør det nå så tenker jeg at det er nok bedre i Norge enn i de fleste andre land. Vi er heldige sammenlignet med andre, men det er mulig å bli utsatt for undertrykkelse i Norge også.

- Hvordan ville Ovid, etter ditt syn, reagert på manospheres tolkning av tekstene?

- Han ville ha revet seg i håret og sagt «så dere ikke at jeg også sa at det verste som fins er å ligge med noen som egentlig ikke er interessert i deg». Han sier flere ganger at det er viktig at kvinnen skal få orgasme. Han ville sagt «les mellom linjene». Du må ikke bare dvele ved overflaten. Det han skriver om handler om å elske noen ordentlig. Det handler om likeverd, sier Thorsen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO og NTNU med nye forskningsetiske tiltak

Ved Universitetet i Oslo har de opprettet et eget vitenskapsombud. Ved NTNU ruller de snart ut et obligatorisk nettkurs for doktorgradsstipendiater.

Gjesteskribenten:

Jeg ble redd etter at jeg skrev om sang i skolen

Da Nora Kulset skrev et lite blogginnlegg om sang i skolen, erfarte hun at det finnes nettroll der ute som skriver stygge e-poster. Skikkelig stygge e-poster.

Ytring:

Fem spørsmål til den som vil bli rektor ved NTNU (ok, sju da)

Nina Lager Vestberg kommer med sine innspill til spørsmål som bør stilles i intervjurunden.

Rektorjobben ved NTNU:

Aalborg-rektor sier han ble oppfordret til å søke

- Det er vanskelig å si nei når man får en slik mulighet, sier rektor Per Michael Johansen ved Aalborg Universitet om jobben som rektor ved NTNU.