- Bare tøys at regjeringen ikke styrer universitetene

Arendal: Det var et snev av opphetet stemning da representanter fra Høyre, Venstre, Ap, Sp og Rødt kom inn på temaet universitetenes autonomi.

- At Høyre og Venstre later som om de ikke styrer universitetene er bare tøys. De styrer gjennom tildelinger, sa Sps Marit Arnstad under studentnach på Arendalsuka tirsdag kveld.
- At Høyre og Venstre later som om de ikke styrer universitetene er bare tøys. De styrer gjennom tildelinger, sa Sps Marit Arnstad under studentnach på Arendalsuka tirsdag kveld.
Publisert Sist oppdatert
- Du skal ha en viss armlengdes avstand mellom politikerne og universitetene, sa Venstres Sveinung Rotevatn under debatten.
- Du skal ha en viss armlengdes avstand mellom politikerne og universitetene, sa Venstres Sveinung Rotevatn under debatten.
- Det er umulig at universitetene bestemmer alt når de er offentlig finansiert, mener Mimir Kristjánsson.
- Det er umulig at universitetene bestemmer alt når de er offentlig finansiert, mener Mimir Kristjánsson.

Studentnach blir beskrevet som den fuktigste og morsomste debatten under Arendalsuka. Tidvis ble det også seriøst sent tirsdag kveld på Norges største seilskip, «Statsraad Lemkuhl».

- Nybø sitter og bestemmer

Etter en diskusjon om nedleggelsen av studiestedet Nesna og distriktspolitikk penset debatten inn på hva universitetene egentlig skal bestemme. I en flom av metaforer, små stikk og politisk humor ble det straks mer seriøst etter at Rødts Mimir Kristjánsson tenkte høyt på om det ikke kunne være god distriktspolitikk å legge spesifikke utdanninger til spesifikke steder, for eksempel å fjerne journalistikkutdanningene fra Oslo og Bergen og konsentrere det i Volda og et annet mindre sted.

- Det er en forlokkende tanke. Utfordringen med det er at det er en veldig viktig verdi i UH-sektoren at det er autonomi. At de får bestemme hva slags utdanning de skal tilby. Du skal ha en viss armlengdes avstand mellom politikerne og universitetene, sa Venstres Sveinung Rotevatn.

Det fikk Sps Marit Arnstad til å reagere:

- Nybø sitter jo og bestemmer hvor studieplasser skal opprettes! Det er ikke slik at universitetene bestemmer alt!

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Reiste seg i protest da styret vedtok avvikling av Nesna

Fra distriktshøyskoler til profesjonsuniversitet?

Arnstad fulgte opp med å si at hun ikke vil at vi skal få 10-11 universiteter som skal gjøre det samme. Hun mener det er noen fag vi må ha alle steder, og brukte sykepleie som eksempel.

- Vi bør ha 3-4 universiteter som skal ha litt andre mål enn de andre. De skal kunne kjempe om å bli internasjonalt fremragende.

- Du vil egentlig ha det som før, med distriktshøyskolene? Spurte debattleder Ola Magnussen Rydje.

- De utfylte en viktig rolle. Det synes jeg var en kvalitet. Vi kunne kalt dem profesjonsuniversitet istedet.

- Åpenbart at det handler om politikk

Når Kristjánsson fikk mikrofonen igjen påpekte han at han mener det sentrale i autonomien ikke er at universitetene skal få starte akkurat de studiene de vil.

- Det er åpenbart at dette handler om politikk. Det er umulig at universitetene bestemmer alt når de er offentlig finansiert, sa han.

- Ingen vil noen gang fra politisk hold våge å ha noen mening om det faglige innholdet på universitetene. At Høyre og Venstre later som om de ikke styrer universitetene er bare tøys. De styrer gjennom tildelinger, svarte Arnstad.

- Spør styremedlemmene ved Nord universitet om Nybø la press på dem. Hun møtte opp på styremøter og sendte brev, sa Aps Torstein Tvedt Solberg.

- I tildelingsbrevet i vinter skrev Nybø at strukturen skulle endres. Det er bare tøys at regjeringen ikke styrer, fortsatte Arnstad.

UHR vil ha autonomi inn i ny UH-lov

Da det ble åpnet for spørsmål fra salen var UiB-rektor og leder i Universitets- og høgskolerådet (UHR) Dag Rune Olsen rask til å ta ordet. Arbeidet med å lage en ny UH-lov er i gang og Olsen påpekte at selv om universiteter har en viss grad av institusjonell autonomi i dag er det ikke skrevet inn i dagens UH-lov. På vegne av UHR ville han vite om partiene representert i debatten var villige til å til å skrive inn dette i lovverket.

- Ja, vi er villige til å skrive det inn i loven, sa Rotevatn.

- Ja, vi også, nikket Kristjánsson med.

- Ja, men ikke som en omvei til å bli foretak. Det skal ikke bli slik at universitetene får anledning til å kreve skolepenger, presiserte Arnstad.

- Ja, hvis vi får lov til å styre litt likevel, svarte Aps Torstein Tvedt Solberg til latter fra salen.

Latterne økte i styrke da Høyres Heidi Nordby Lunde fikk mikrofonen og svarte:

- Dette står det ikke noe om i papirene mine! Tusen takk til dere som har forberedt disse faktaarkene!

LES OGSÅ: Dette vil rektorene endre i den nye UH-loven

Powered by Labrador CMS