Ytring

Slutt å frita Israel fra grunnleggende moralske og etiske prinsipper

Argumentene som brukes i lederartikkelen på UA (fredag 1. desember 2023) er verd et svar, da den gjenspeiler en utbredt oppfatning om at Israel er spesiell, i særklasse, og derfor kan gjøre som de vil.

Gaza
- Vestlig media fortsetter med å behandle Israel som en stat fritatt fra grunnleggende moralske prinsipper til tross for alt de har gjort, og gjør, skriver Bassam Hussein. Bildet viser palestinere ber foran likhuset i Deir Al-Balah ved kroppene til personer drept i israleske flyangrep i Gaza.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

 

Dette viser seg både i media, blant politikere og i akademiske institusjoner.

Vestlig media fortsetter med å behandle Israel som en stat fritatt fra grunnleggende moralske prinsipper til tross for alt de har gjort, og gjør. Israel har blitt et slags svarthull som sluker alt rundt seg og hvor alle universale lover som vi kjenner til slutter å gjelde. Jeg synes at lederartikkelen er basert på to påstander som er feil:

  1. Israel er en demokratisk stat
  2. Alt begynte den 7. oktober som følge av Hamas angrepet

USA, ofte hylles som selve symbolet på demokrati, har begått betydelige forbrytelser gjennom sin historie, fra etnisk rensing av sin egen urbefolkning til forbrytelser mot menneskeheten over hele verden. Omfanget av overgrepene som USA står bak utfordrer forståelsen, selv om USA følger demokratiske prinsipper som vi kjenner til i vestlig styresett. USA bærer eneansvaret for drapet av millioner av mennesker over hele verden, spesielt i land som Irak, Afghanistan, Jemen, Palestina, Libya, Vietnam, Libanon, Egypt, Korea, Syria, Nicaragua, Venezuela, Chile, Cuba og andre søramerikanske land. Noen vestlige ledere ser ut til å blande sammen vestlig demokrati med rettferdighet. Demokrati og rettferdighet har ingenting med hverandre å gjøre. Innenfor den vestlige ideologiske rammen er det akseptert å begå aggresjon, overgrep, vold, tyveri og krenkelse av andre nasjoner så lenge man kan holde demokratiske prinsipper innenfor egne nasjonale grenser.

 Menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert Human Rights Watch og ulike nasjonale og internasjonale grupper bekreftet at Israel har implementert et apartheid-system i de okkuperte områdene og opprettholder et strengt militært grep rundt millioner av palestinere. Hva er det som er bra eller unik med denne kombinasjonen av demokrati, okkupasjon og apartheid som Israel representerer? og hvorfor hylles denne kombinasjon av vesten?

Den andre påstanden er at alt som skjer nå er et resultat av angrepet den 7. oktober. Dette er også feil. Gazastripen har vært under beleiring og blokade i de siste 16 årene. I løpet av disse årene har Israel til og med regulert mengde kalorier hver palestiner har lov til å konsumere daglig. Og la oss ikke glemme den militære okkupasjonen av Vestbredden de siste 56 årene, og fordrivelse av 750 000 mennesker i 1948 og drap av tusenvis av palestinere. Å antyde at alt startet den 7. oktober er et dårlig forsøk på å ignorere flere titalls år med israelsk aggresjon og forbrytelser mot det palestinske folket.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Det som bekymrer meg er at frikortet Israel har fått til å gjøre som de vil verken har med dobbeltmoral å gjøre, eller at det grunnes forkjærlighet til israelske demokratiske institusjoner, eller med selv-forsvar å gjøre. I stedet vil jeg hevde at støtten til Israel kan skyldes i at Israel er et vestlig prosjekt og vestlige ledere og institusjoner gjør alt for å beskytte deres lille skapning. Inklusiv å frita Israel fra grunnleggende moralske og etiske prinsipper.

Hvordan kan vi ellers forstå hvorfor NTNUs ledelse avviser boikott som en effektiv metode for å stoppe Israels krigsmaskin, men fullt ut støtter det i Ukrainas tilfelle? Hvordan kan vi forstå hvorfor NTNU nektet blankt å heise det palestinske flagget på den internasjonale dagen for solidaritet med det palestinske folket (29. november), men helt villig heiste de ukrainske og Pride flaggene i ukesvis ved NTNU?