Eksamen

- Studenter var overrasket over at de ikke kunne ha med bøker

Til høsten kan det starte studenter som ikke har hatt eksamen siden ungdomsskolen.

Øvelse gjør mester, også når det gjelder gjennomføring av eksamen. Men pandemien har ført til at eksamener på videregående er blitt avlyst, noe som gjør førsteårsstudenter dårligere forberedt enn tidligere.
Publisert

- Flere studenter var overrasket over at de ikke kunne ha med bøker i eksamenslokalet. Det kom som et sjokk for dem at de måtte kunne pensum utenat. Det er en utfordring at studentene ikke er vant til å ta eksamen, sier Jennifer Leigh Bailey, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap til Under Dusken.

I forrige uke kom forslaget fra regjeringshold om å avlyse alle ordinære eksamener for elever i videregående skole denne våren. Avgjørelsen skal tas etter en høringsrunde, og dersom forslaget blir vedtatt vil det bety at de som kommer fra videregående og skal begynne på universitetet til høsten vil ha et helt videregåendeløp bak seg uten eksamenstrening.

Til Under Dusken sier Bailey at studentene hun hadde i POL1000, et innføringsemne i statsvitenskap, selv mente mangelen på eksamener den siste tiden gjorde at de var dårligere forberedt.

- Dette har ikke vært en enkel avgjørelse. Jeg mener eksamen er en viktig del av sluttvurderingen, og vi skal fortsatt ha eksamen etter dette. Men elevenes skolehverdag har nå vært preget av pandemien i snart tre skoleår. Avlysingen gjør at elevene får mest mulig ut av resten av skoleåret, og lærerne får best mulig grunnlag til å sette standpunktkarakter, når situasjonen er som den er i dag, sier statsråd Tonje Brenna i en pressemelding fra departementet.