SV sier nei til regjeringens forslag om studieavgift for utenlandske studenter

Regjeringen vil at studenter fra land utenfor EU skal betale for å studere i Norge. Men regjeringen er avhengig av støtte fra SV, som ikke støtter forslaget.

- I Norge skal utdanning fortsatt være gratis for alle, slår Lars Haltbrekken fast.
- I Norge skal utdanning fortsatt være gratis for alle, slår Lars Haltbrekken fast.
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert kl 10.55 med kommentar fra NSO.

– Dette er ille, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til Adresseavisen.

I forslaget til statsbudsjett går regjeringen inn for studieavgift for studenter fra land utenfor EØS-området og Sveits. Men regjeringen må ha SV med på laget for å få flertall. Få ser for seg at det er mulig å få til en avtale om hele statsbudsjettet med andre partier enn SV.

Norge er et av få land i verden hvor alle internasjonale studenter fram til nå har sluppet å betale studieavgift og regjeringen regner med at Norge kan spare 1,2 milliarder kroner i året om forslaget realiseres.

- Løftebrudd

Regjeringen legger opp til at avgiften minst skal dekke kostnadene for studieplassen og vil gjelde nye studenter fra høsten 2023. Ved NTNU må internasjonale sivilingeniørstudenter regne med å betale 175.000 kroner i året i studieavgift.

Men SV sier nei. I Norge skal utdanning fortsatt være gratis for alle, mener partiet.

– Det er løftebrudd, sier Haltbrekken. Han viser til det politiske grunnlaget for regjeringen, Hurdalsplattformen. Det er bare ett år siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble enige om en avtale for samarbeidet i regjering. Her står det:

«Høgare utdanning i Noreg skal vere gratis, òg for internasjonale studentar.»

– Klarere kan det ikke sies, slår SV-politikeren fast.

Ber Ap og Sp lytte

Norsk studentorganisasjon sier de er glade for å høre at SV er med på laget, men tar ikke seieren på forskudd.

– Vi er veldig glade for å se at vi har med oss SV på laget, men vi tar ikke seieren på forskudd. Vi oppfordrer AP og SP til å snu, og håper SV står på kravet løpet ut, sier leder Maika Godal Dam.