11 smittet i helga:

Oppfordrer studentene til å være forsiktige

- Nå som det nærmer seg eksamenstid har jeg ett råd til studentene: Ligg lavt, sier kommuneoverlege Tove Røsstad

Til sammen 48 NTNU-studenter har nå fått påvist smitte av covid 19.
Til sammen 48 NTNU-studenter har nå fått påvist smitte av covid 19.
Publisert Sist oppdatert

(Artikkelen er oppdatert med intervju med kommuneoverlegen)

De tre siste dagene, fra fredag til søndag, har i alt elleve studenter testet positivt for Covid-19. Ni studerer i Trondheim og to i Gjøvik, skriver NTNU på Innsida.

Dermed har ialt 48 NTNU-studenter fått påvist smitte.

– Vi har fortsatt ingen indikasjoner på at studentene er blitt smittet på campus, men risikoen for at vi kan få viruset inn i våre lokaler har økt. Selv om smitten rammer spredt ser det ut til at campus Gløshaugen og Gjøvik er mest utsatt, påpeker rektor Anne Borg. 

Hun vil, sammen med Sentral beredskapsledelse, følge utviklingen nøye de nærmeste dagene. 

Mange fakulteter berørt

De to smittetilfellene på Gjøvik ble meldt fredag og lørdag. En av dem har ikke vært på universitetet de siste to uker, mens den andre var innom campus tirsdag 27.oktober. Vedkommende hadde da kontakt med et fåtall personer og disse er nå i karantene.

Studentene i Trondheim hører til seks ulike fakulteter. Fakultet for ingeniørvitenskap (IV), Fakultet for naturvitenskap (NV) og Fakultet for økonomi (ØK) har hver fått to nye smittetilfeller. De tre siste studentene er hjemmehørende ved henholdsvis Fakultet for arkitektur og design (AD), Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH) og Fakultet for samfunns og utdanningsvitenskap (SU).

Varsling pågår

Tre av de smittede i Trondheim har ikke vært innom campus i perioden hvor de kan ha vært smittebærende. De seks andre deltok i forrige uke i ulike former for undervisning, eller var innom fellesområder på campus. Rommene hvor de har oppholdt seg blir nå smittevasket. I noen av sakene jobber smittevernkontoret i Trondheim kommune fortsatt med å spore opp og varsle studenter og ansatte som kan ha hatt nærkontakt med de smittede. 

– I denne alvorlige situasjonen er det veldig viktig at alle følger smittevernrådene med å holde avstand , vaske hendene ofte og grundig og holde oss hjemme om vi har luftveissymptomer. Jeg forventer også at alle bruker Check In-systemet til å registrere hvor de oppholder seg. Det er bare hvis alle lojalt følger disse rådene at vi kan klare å holde våre lokaler smittefrie, sier rektor Anne Borg.

- Ligg lavt

- Nå som det nærmer seg eksamenstid har jeg ett råd til studentene: Ligg lavt.

Den som gir dette rådet er kommuneoverlege Tove Røsstad. Smittetallene fra sist helg viser en markant økende tendens, og nå gjelder det å passe på, understreker hun.

- Er det noe man kan gjøre for å bremse utviklingen?

- Vi ser et tydelig mønster. Der folk bor tett sammen, i studentkollektiv og bofellesskap, er det vanskelig å unngå å bli smittet. Slik sett er utviklingen omtrent som forventet, sier Røsstad.

Et par av de smittede har hatt besøk fra venner i Oslo og Bergen. På dette området er det lurt å være forsiktig.

- Nasjonale myndigheter har bedt oss om å redusere antall kontakter. De har ikke bedt oss unngå kontakter helt og holdent. Men nå som eksamen nærmer seg, bør man nok være særlig restriktiv med hvilke, og hvor mange man omgår. Og nå er kanskje ikke tida for å ta i mot besøk fra verken hovedstaden eller Bergen, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.