Royer Solheim studerte document.no:

Han fikk A på master om hatretorikk og islamofobi

Royer Solheim har studert debatten på det islamkritiske nettstedet document.no, og mener den gjennomsyres av konspirasjonsteorien om at Europa er på vei mot å bli en islamsk koloni.
Konspirasjonsteorier. Royer Solheim mener konspirasjonsteorien om Eurabia gjennomsyrer den islamofobiske diskursen på document.no.  
    
      (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Konspirasjonsteorier. Royer Solheim mener konspirasjonsteorien om Eurabia gjennomsyrer den islamofobiske diskursen på document.no.   Foto: Sølvi W. Normannsen

Når terrorhendelser rammer, blusser hatet mot islam i kommentarfeltene - ikke minst på nettavisen  document.no. Masterstudent Royer Solheim er overrasket over omfanget av hatefulle ytringer, som derfra deles videre via sosiale medier.

Det skrives både at muslimer mistenkt for terror bør interneres, at muslimene i Europa må ha rapporteringsplikt, og at de må gjøres kollektivt medansvarlige for terrorangrep som finner sted på europeisk jord.

Populære meninger

- Det er ikke bare det at slike holdninger finnes. Også det faktum at det er populære meninger som deles mye videre, overrasket meg, sier Solheim.

Han sier han var forberedt på å støte på hatretorikk, men ikke i så stort omfang og på et sånt nivå. Solheim leverte oppgaven sin i sommer og fikk karakteren A.

På fagspråket heter det at oppgaven er “en kvalitativ studie som baserer seg på kritisk diskursanalyse av en norsk islamofobisk nettside, document.no”. Solheim har studert bruken av konspirasjonsteori innen islamofobisk retorikk. Han har lagt særlig vekt på hvilken rolle teorien om Eurabia spiller, og hvordan islam og muslimer innlemmes i den politiske delen av denne debatten.

Han har særlig vurdert hvordan terrorelaterte hendelser settes inn i det han kaller et “konspirasjonsteoretisk system”.

Følg UA på  FacebookTwitter  og  Instagram.

Eurabia-teorien ligger bak

Royer Solheims konklusjon er at  konspirasjonsteorien om Eurabia  gjennomsyrer den islamofobiske diskursen på nettstedet. Eurabia-teorien bygger på en forestilling om at arabere eller muslimer øker sin innflytelse og er i ferd med å gjøre Europa til en islamsk koloni. Dette skjer med ledende europeiske politikere, akademikere, media og samfunnstoppers velsignelse.

Solheim har særlig undersøkt debatten etter store terrorhendelser som angrepene på strandpromenaden i Nice og julemarkedet i Berlin i 2016. Etter de nevnte angrepene var det stor aktivitet i kommentarfeltene. Ifølge studenten var tendensen i debatten gjennomgående preget av anti-muslimske fordommer, hatretorikk og aversjon mot islam og muslimer.

- I mange tilfeller går kritikken over til hets, hat og diskriminering. Innen en diskurs er det visse normer for hva som er akseptabelt å si. Selv om document.no sier at de modererer debatten og at de ikke tolererer rasisme, er mange av innleggene allikevel preget av rasisme, hevder Solheim.

Hatmeldinger som deles

Onsdag forsvarte han oppgaven med en 20 minutters åpen presentasjon, etterfulgt av utspørring med sensorer. Da det hele var over fikk han beskjed om at han hadde forsvart A-en – også på den muntlige delen.

Document.no er et islamkritisk nettsted, som,  ifølge Klassekampen  hadde 230.000 delinger i mai i år. Nettstedet ble startet som en blogg av dagens sjefredaktør Hans Rustad i 2003. I mai i år plasserte det seg som det tiende største norske nettstedet i antall delinger på sosiale medier.

Document hevder selv å ha over 200 000 unike lesere i måneden. Hvis tallene er korrekte er de også større enn både Aftenposten og Dagens Næringsliv når det gjelder engasjement og deling av redaksjonelt innhold, ifølge Royer Solheim.

- Det er veldig høye tall for et alternativt medium, sier studenten, som medgir at han ble overrasket over innholdet i debattene på document.no.

Paranoia? De som deltar i diskursen på document.no, ser seg truet både utenfra og innenfra, ifølge Royer Solheim. Islam og muslimer er den ytre fienden. Disse står som symboler på en feilslått politikk – utøvd av den interne fienden. 
    
      (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Paranoia? De som deltar i diskursen på document.no, ser seg truet både utenfra og innenfra, ifølge Royer Solheim. Islam og muslimer er den ytre fienden. Disse står som symboler på en feilslått politikk – utøvd av den interne fienden.  Foto: Sølvi W. Normannsen

 

Konspirasjon, paranoia og skepsis

Under presentasjonen onsdag trakk han fram et eksempel på en  hendelse i New York, der en bil kjørte ned fotgjengere på Times Square.

I kommentarfeltene ble mistankene raskt rettet mot islamister. Selv etter at politiet avviste at det dreide seg om terror, fortsatte folk å holde fast ved mistenkeliggjøring av sjåføren. Det ble både skrevet at han var ”farget” og at han ”ser ut som han passer profilen på en terrorist”.

- Debatten har sterke innslag av konspirasjonstenkning, paranoia og skepsis til autoriteter. Mye av det som presenteres, strider også mot grunnleggende menneskerettigheter, forteller Solheim.

Han sier at selv om den sjeldent nevnes klart og tydelig dominerer Eurabia-teoriens hovedpoenger. Det handler om masseinnvandring av muslimer, bruk av desinformasjon og medhjelpere innen media og politikk i den islamofobiske diskursen på nettstedet.

Har både indre og ytre fiender

-Terrorisme tolkes som et ledd i islamiseringsprosessen og en europeisk selvødeleggende politikk trekkes fram som årsaken, forklarer studenten.

De som deltar i diskursen på document.no, ser seg truet både utenfra og innenfra. Islam og muslimer er den ytre fienden. Disse står som symboler på en feilslått politikk – utøvd av den interne fienden.

I sin konklusjon skriver Solheim at politikken, som gjerne omtales som multikulturell, har fått gjennomslag “grunnet stigmatiseringen av den kunnskapen og sannheten som document.no mener å ha avdekket”.

- Med andre ord hevdes det å eksistere et nettverk av konspiratører som sammen arbeider for å skjule sannheten. Konspirasjonen preges av skepsis mot autoriteter og oppfatningen av en elitestyrt media, konkluderer Solheim.

Under onsdagens presentasjon viste han til et sitat fra grunnlegger og redaktør av document.no, Hans Rustad:

Ekstreme meninger blir stuerene

«Det er ikke muslimer som islamiserer Norge. Det er Aftenposten, VG, Dagbladet, Bergens Tidende, Adressa, Fævennen, Aftenbladet – som alle synger i samme kor».

Masterstudenten avsluttet sitt framlegg med et annet sitat, som han mener bekrefter funnene i masteroppgaven:

«Finnes det fremdeles noen som tror at dette iløpet av få tiår ikke representerer den totale destruksjon av den vestlige sivilisajon og at dette multikulti-sirkuset ikke er irreversibelt? Hvem er disse delusjonelle sjonglører av common sense som ikke evner å forstå at denne demografiske utskifting av den opprinnelige populasjon i Europa MÅ være en konsekvens av en villet politikk og følgelig med overlegg iscenesatt av krefter man ikke har oversikt over?»

Konspirasjon. Royer Solheim begynte på studiet i religionsvitenskap fordi han lenge hadde interessert seg for konspirasjonsteorier.
- Jeg var klar på at jeg ville skrive master om det. Teorien om Eurabia og islamofobi er jo veldig aktuelt, og jeg syntes det burde undersøkes nærmere, sier han. 
Her gratuleres han av veilederen sin, professor Asbjørn Dyrendal, etter å ha forsvart karakteren A på muntlig.  
    
      (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Konspirasjon. Royer Solheim begynte på studiet i religionsvitenskap fordi han lenge hadde interessert seg for konspirasjonsteorier. - Jeg var klar på at jeg ville skrive master om det. Teorien om Eurabia og islamofobi er jo veldig aktuelt, og jeg syntes det burde undersøkes nærmere, sier han.  Her gratuleres han av veilederen sin, professor Asbjørn Dyrendal, etter å ha forsvart karakteren A på muntlig.   Foto: Sølvi W. Normannsen

Begrepet islamofobi, brukes gjerne om anti-muslimske fordommer, hatretorikk og propaganda, slik som antisemittisme benyttes om jødehat,  ifølge Store Norske Leksikon.  Begrepet er omstridt, og en del debattanter tar avstand fra bruken av det, fordi det antyder en sykeliggjøring av islamkritikere.

UA har vært i kontakt med redaktør i document.no, Hans Rustad. Han ønsker ikke å svare på spørsmål eller gi kommentarer til Royer Solheims forskning.

FRA REDAKSJONEN: En del av dere som ønsker å kommentere denne saken, skriver ikke under fullt navn i Disqus. Disse innleggene vil bli slettet. Du er hjertelig velkommen til å delta i debatten, men anonyme innlegg godtas ikke.

- Debatten har sterke innslag av konspirasjonstenkning, paranoia og skepsis til autoriteter. Mye av det som presenteres, strider også mot grunnleggende menneskerettigheter.

Royer Solheim
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tvingende nødvendig med sterkere fagmiljø

Det handler om være attraktive for studenter, ansatte og for omverden, skriver dekan Egil Solli om de endringene Nord universitet ønsker å gjennomføre.

Gjesteskribenten:

Skam er et hinder for å endre livsstil

Vi trenger ikke mer dårlig samvittighet i folkehelsearbeidet.

Ytring:

Misvisande argumentasjon om InnoCamp på Steinkjer

Eg er provosert over påstandane frå ordførar Gram og Ketil Lindseth sin ville kommentar i media, skriv innsendaren.

Universitetenes rolle i regionene

Nedlegging av studiesteder er foreslått på en slik måte at universitetet skal kunne høste langsiktige effekter i fremtiden.