NTNU-studenten fikk visum i siste liten. - Det var en stor lettelse

Redusert kapasitet ved den amerikanske ambassaden førte til en sommer med mye usikkerhet for NTNU-student Ingvild Johnsen. Men nå er det klart - til høsten studerer hun ved San Diego State University.

Ingvild Johnsen kan igjen smile. Nå er visumet til USA i boks og et halvår med palmesus helt sør på vestkysten står foran henne.
Ingvild Johnsen kan igjen smile. Nå er visumet til USA i boks og et halvår med palmesus helt sør på vestkysten står foran henne.
Publisert Sist oppdatert

- Det var en veldig stor lettelse da det endelig ordnet seg, sier Ingvild Johnsen.

Da Universitetsavisa snakket med den vordende statsviteren i slutten av juni visste hun fremdeles ikke hvilket kontinent høstsemesteret skulle foregå på. Johnsen hadde fått innvilget søknaden om et semester ved San Diego State University, men slet med å få visum.

På grunn av pandemien gikk nemlig den amerikanske ambassaden i Oslo på halv maskin, og hadde dermed ikke kapasitet til å prioritere utvekslingsstudenter. Og uten et visumintervju på ambassaden var det å få visum umulig.

En snau time i telefonkø

- Etter å ikke ha hørt noe mer ringte jeg dem til slutt i midten av juli og etter en liten time i telefonkø fikk jeg hjelp. Da hadde de igjen begynt å åpne opp så smått, og jeg fikk hjelp til å fylle ut de skjemaene jeg trengte for å bestille time.

To uker senere var visumintervjuet unnagjort.

- Det gikk veldig bra, og spørsmålene sentrerte seg rundt hva jeg skulle gjøre i USA, hvor lenge jeg skulle være der og hva jeg studerte, sier Johnsen.

Dermed setter hun og de hun skulle reise med kursen vestover i midten av august. Men selv om Johnsen er glad for at det ordnet seg, er det noe de norske utvekslingsstudenten går glipp av som følge av visumtrøblet.

Mister fadderuken

- Universitetet har oppstart 11. august, altså en uke før vi kommer, så vi mister fadderuken med omvisning, bli kjent-arrangementer og sånt. Det er synd. Men det tar et par uker fra visumintervjuet og til vil får papirene, så det er ikke mulig å reise tidligere.

- Og hva med planen om å leie en enebolig sammen?

- Den lever videre den, men vi har fått beskjed om at det er viss fare for å bli svindlet om en ikke sjekker ut boligen selv, så vi planlegger å bo på hotell de første ukene av oppholdet mens vi leter etter et egnet sted. Men det er dyrt å bo der, så vi kan ikke være kresne, avslutter Johnsen.

NTNU vil følge opp studentene

Seksjonssjef Anja Linge Valberg ved Internasjonal seksjon NTNU forteller at de ikke har fått noen henvendelser om problemer med visumprosessen siden UA skrev om saken i juni.

- I løpet av sommeren har vi fått beskjed om at mange har fått sine avtaler, så vårt inntrykk er at det har gått i orden for mange. Vi vil følge opp mot alle studentene senere i august for en statusoppdatering, men dette avventer vi litt med siden mange også vil få avtaler i løpet av august og september, sier Valberg.

Totalt er det snaut 100 NTNUere som ønsker å studere i USA dette semesteret.

Den amerikanske ambassaden bekrefter også at det nå er åpnet for at norske studenter som skal til USA dette semesteret kan bestille time til visumintervju.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS