Ytring:

Klima-fotavtrykket  - en utfordring til KD

«Løsningen er åpenbar, det vanlige (default) også i departement og Forskningsråd må bli videomøter» skriver prorektor Bjarne Foss i denne ytringen.
NTNU har med sine spredte campuser god erfaring med å arrangere møter uten fysisk tilstedeværelse, skriver Bjarne Foss i dette innlegget.  
        
            (Foto: Tore Oksholen)

NTNU har med sine spredte campuser god erfaring med å arrangere møter uten fysisk tilstedeværelse, skriver Bjarne Foss i dette innlegget.   Foto: Tore Oksholen

Høyere utdannings- og forskningsminister Nybø vil starte en konkurranse mellom universitetene og høyskolene om å fly mindre. Det er fint. Det er på høy tid at det tas aktive grep for å redusere reiser, spesielt flyreiser, i UH-sektoren som ikke strengt tatt er nødvendige.

I likhet med andre flercampusuniversiteter har vi noen erfaringer å dele med statsråden med tanke på reising. I vår organisasjon har vi ikke mulighet til å være fysisk tilstede på alle møter. Vi har fakulteter og institutter på tvers av byer og kan ikke reise mellom Gjøvik, Ålesund og Trondheim for et par timers møte.  Vi må bruke teknologi, og det har vi investert mye i. Men det aller viktigste for å få dette til å fungere er ikke teknologien, men møtekulturen. Det krever oppmerksomhet og raushet for å få et møte der ikke alle er fysisk tilstede i samme rom til å fungere. Der har vi fortsatt en del å gå på også i vår organisasjon, men vi blir stadig bedre.

Vi som holder til rundt om i landet vil svare på utfordringen fra Nybø om å reise mindre. Men mon tro om ikke en vel så stor utfordring ligger i maktens korridorer i Oslo? Det arrangeres et stort antall møter i departementer, Forskningsråd, universitets- og høgskoleråd, etc som det for institusjonene rundt om i landet er helt nødvendig å delta i. Det forventes også ofte at vi er fysisk tilstede. Noen kan ta T-banen – andre må fly.

Løsningen er åpenbar, det vanlige (default) også i departement og Forskningsråd må bli videomøter. Som nevnt her har NTNU og andre institusjoner med flere campuser spredt utover nyttige erfaringer å dele. Bare spør. Vi Skypes.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kvantefysikk:

Hevder å ha gjort stort data-gjennombrudd

Googles forskerne sier de har fullført en utregning som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt tusener av år på, på kun noen få minutter.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.