Ronny Kjelsberg:

Ingeniørene må inn i styringen av samfunnet

I Norges 500 største bedrifter har seks av ti ledere økonomiutdannelse. Kan det ikke være at også ingeniører kunne gitt avgjørende bidrag her? skriver Ronny Kjelsberg.

Hva er medforfatterens ansvar?

En svensk ekspertgruppe har gått gjennom seks artikler knyttet til Macchiarini-saken ved Karolinska Institutet. Konklusjonen deres overrasker meg, skriver professor Stian Lydersen.

- Studentar må krevje ei nærskap til næringslivet

Vi studentar må krevje meir. Vi må krevje ei nærskap til næringslivet, som strekk seg lenger enn strategiske forskingssamarbeid og bedriftspresentasjonar, skriv Gjermund Kvernmo Langset.

Gjesteskribenten:

Likestilling må til for å fremme omstilling

«Skal vi få de best egnede hodene og hendene inn i disse nøkkelområdene for Norge nytter det ikke å rekruttere bare fra halve befolkningen», skriver UAs gjestekommentator Tord Lien.

Dere har vært gjennom store endringer på fire år

Vi har fått til mye på kort tid, og nå er det viktig med forutsigbarhet og ro om de politiske rammebetingelsene for universiteter og høyskoler.

I dybden om midlertidighet

NTNU har mange gode grunner til å redusere midlertidigheten. For å lykkes trenger vi en grundig diskusjon hvor vi tenker gjennom etablerte strukturer og kulturer, samt store og viktige veivalg for framtiden.

Siste fra forsiden

Nå kommer robotene som kan skrive forskningsartikler

Et amerikansk selskap har utviklet en programvare som sies å kunne skrive forskningsartikler. 

NTNUs handlingsplan for likestilling:

Nevner ikke seksuell trakassering

NTNUs kommende handlingsplan for likestilling inneholder ikke ett ord om seksuell trakassering.

Ønsker mer nordisk samarbeid i UH-sektoren

Foreslår flere tiltak for å få til et bedre samarbeid og et felles nordisk utdannings- og arbeidsmarked.

Bare tre kjente tilfeller med professorer som er sparket

Å gå til avskjedssak av professorer er noe som skjer svært sjeldent, og kun ved grove pliktbrudd.

Midlertidighet er et strukturelt problem

«Lufting» er et symptom på mer dyptgående problemer ved universitetets personalpolitikk, skriver fire NTL-medlemmer i dette innlegget.

Er det bare rike studenter som skal komme til Norge?

Fattige studenter tar ikke lenger utdanning i Norge etter at kvoteprogrammet ble avviklet i 2016.

Midlertidighet i akademia: Som man teller, får man svar?

Hvis vi skal diskutere midlertidighet, må vi i hvert fall bruke de samme tallene slik at det blir mulig å holde en viss presisjon i debatten.

Norsk kunstforskning snubler inn i fremtiden

Kan kunst og vitenskap gå hånd i hånd i fremtidens forsknings-Norge? Ja, mener kronikkforfatterne, men ikke hvis departementet får det som de ønsker.

Gjesteskribenten:

Er jeg riktig heldig får jeg til og med enerom på mitt gamle kontor?

Av og til lurer jeg på om ideen med aldershjem ikke er så dum. Det blir kanskje hyggelig å tusle rundt med rullatoren i gata om formiddagen. Det kan jo være flere kolleger som får plass her oppe, vi kan ha kollokvier og seminarer, mimre om It’s Learning, Eksperter i Team og alt mulig annet ingen husker lenger, skriver gjesteskribenten.

Ytring:

- Vi aksepterer ikke «lufting» av ansatte

Under møtet om midlertidighet i akademia på Litteraturhuset 7. november, ble det ytret påstander om midlertidige ansettelser som vi ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) og Institutt for lærerutdanning (ILU) ikke kjenner oss igjen i.

Glemte du offentlig sektor, Asheim?

Det er merkelig at Asheim ikke nevner noen tiltak til hvordan en skal få til fornyelse i offentlig sektor, skriver rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus i dette innlegget.

Ytring:

Vi som studerer i dag er heldige

Denne veka feirar vi Noregs desidert vakraste 70-åring – nemleg Lånekassen.

Skjulte planer om bortlokalisering

Rektor har vedtatt at ca. 80 ansatte og ca. 100 nye studenter hvert år, skal bortlokaliseres i Lerkendal og Valgrinda som et Senter for geovitenskap og petroleum.