NTNUs ledersamling:

Nå møtes NTNUs ledere i Cyberspace

Den årvisse ledersamlingen på Oppdal foregår, som alt annet nå for tida, i det digitale rom. Arrangørleder Kari Rueslåtten tror det også fører noe bra med seg.

Det var den gang da ledere møttes fysisk på Oppdal: Bjarne Foss, Bjørn K. Haugland, Åste Solheim Hagerup, Ingrid Schjølberg, Annik Magerholm Fet, Siri Forsmo og Alexandra Bech Gjørv i intens debatt.
Det var den gang da ledere møttes fysisk på Oppdal: Bjarne Foss, Bjørn K. Haugland, Åste Solheim Hagerup, Ingrid Schjølberg, Annik Magerholm Fet, Siri Forsmo og Alexandra Bech Gjørv i intens debatt.
Publisert Sist oppdatert

De første ledersamlingene ble arrangert på Røros omkring millenniumskiftet. På et tidspunkt flyttet NTNU arrangementet til Hotel Skifer på Oppdal. Denne samlingen, som vokste kraftig i omfang i forbindelse med fusjonen i 2015, har vært en kjærkommen anledning for universitetsledere til å få sagt noe om hva man anser som særlig viktig å få satt fokus på, og gjerne også gjennomført, i året man nettopp trådte inn i.

For fotfolket av instituttledere og ledere av alle andre slag, har det vært en fin anledning til å heve blikket litt, diskutere med kolleger over en kaffekopp i konferansesalene på dagtid, synse om i køen foran lunsjbuffeen, og gjerne også skravle med over et glass eller tre på kvelden. Samt også ta ordet i plenum for å gi til beste sine synspunkter på ledelsens planer.

Anne Borg viste fram rektorkappen som nettopp var blitt hennes, under fjorårets ledersamling. Om hun stiller i kappe i år blir det foran en skjerm.
Anne Borg viste fram rektorkappen som nettopp var blitt hennes, under fjorårets ledersamling. Om hun stiller i kappe i år blir det foran en skjerm.

Førstkommende torsdag blir det samling igjen. Men denne gangen kan alle deltakerne trygt la finstasen henge i garderobeskapene. Det blir å benke seg foran laptopene og logge på Zoom.

Passende nok er overskriften for årets samling «Det digitale universitet» og passende nok er distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland blant innlederne, for å snakke om «hvordan samfunnet rigger seg for å ta imot digitalisering.»

- Rueslåtten: Det blir ikke det samme å møtes foran en datamaskin som å møtes på ordentlig, etter å ha reist bort for å bo på hotell?

- Nei, det blir ikke det samme. Men alternativet til å arrangere en digital variant er å ikke arrangere noen ledersamling overhode, og det er et veldig mye dårligere alternativ, svarer arrangørlederen.

Det var Arve Hjelseth som i en kommentar beskrev alt det man går glipp av, når fagkonferanser flyttes over på nett – praten i lunsjkøen, ølen i baren, det han omtalte som smøret, rosinene og sukkeret i og på grøten. Bare grøt er ikke det samme.

- Ikke like artig å ikke kunne ta seg et glass ved bardisken etter endt fagdag?

- Jo da, men nå har det jo vært så som så med de drinkene de senere års lederkonferanser, kommenterer Rueslåtten.

Likevel:

- Det er klart at man vil savne mye av det sosiale. Men jeg tror et digitalt format også kan by på noen fordeler, sier Rueslåtten.

Kari Rueslåtten
Kari Rueslåtten

- Som hva da?

- Som for eksempel at det for enkelte kan kjennes lettere å ta ordet digitalt enn å gå fram til en mikrofon i plenumsalen. Dessuten stiller alle nå mer likt, noe jeg tror ikke minst NTNU-ere i Gjøvik og Ålesund synes er greit. Så får vi også tilgang på innledere som ellers opplever det som krøkkete å skulle ta seg fysisk hele veien til Oppdal, sier hun.

I år finner man også statsminister Erna Solberg blant innledere, ved siden av Hofstad Helleland. Sistnevnte blir med på direkten, mens statsministeren går i opptak.

- Man sparer i det minste mye penger på å kjøre dette på Zoom sammenliknet med å sende 150 personer på full hotellpensjon?

- Nå kommer dette til å bli en sekstimers, profesjonelt produsert direktesending. Dette er ikke gratis, men selvsagt billigere enn å gjennomføre arrangementet fysisk.

- Dersom dette vurderes som en suksess, legges det opp til at lederkonferansen går digitalt ogaså etter pandemien?

- Det blir i alle fall langt lavere terskel for å legge slike arrangementer over på digitale flater i framtida, sier Kari Rueslåtten.

Neste gang vi møtes. Om et år? NTNUs ledere for to år siden.
Neste gang vi møtes. Om et år? NTNUs ledere for to år siden.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Powered by Labrador CMS