Her demonstrerer de under utmatrikuleringen

Blant tusenvis av NTNU-kandidater ble det markert motstand på utmatrikuleringen mot NTNUs Kongsberg-samarbeid.

Selv om norske flagg svaiet foran Hovedbygningen var det de palestinske flaggene som var mest synlige under selve utmatrikuleringen på Gløshaugen.
Publisert

Fredag 7. juni 2024 inviterte Fakultet for Informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE), Fakultet for ingeniørvitenskap (IV), Fakultet for naturvitenskap (NV) og Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse (IØT) høytidelig avslutningsseremoni.

NTNU har foreløpig ikke felles utmatrikulering, men denne er den største ved universitetet.

Familie og venner av master- og bachelorkandidater ved fagmiljøene var til stede for å markere vel overståtte grader.

Ikke bare fest og moro, men heller ikke bare det motsatte. Du kunne også se dansende dekaner da Strindens promenadeorkester spilte opp.

Samtidig var det ikke bare fest og moro. Studenter for Palestina Trondheim har for tiden mange boende i teltleiren bare et steinkast unna Frimerket, der utmatrikuleringen skjedde. Fredag kom de ut fra protestcampen for å sette oppmerksomhet på virkningene av konflikten i Gaza.

Det var folksomt på frimerket fredag ettermiddag.

- Vi gjør dette for å legge press på styret til NTNU angående kravene vi stiller, og spesielt kravet om å stoppe samarbeidet med Kongsberg-gruppen, sier leder i Studenter for Palestina Trondheim, Magnus Barka Hjelle. 

De velger å ha denne store demonstrasjonen på utmatrikuleringen fordi det er et sted hvor NTNU allerede har mye oppmerksomhet. 

- Det er mange studenter, og mange som er høyt opp i NTNU-systemet som er her, slår han fast.

«36 000 drepte, NTNU frys samarbeidet med Kongsberg-gruppen», sto det på hovedbanneret til demonstrantene.

Under seremonien understreket dekanene som innledet seremonien at dette er en festdag for studentene. Samtidig minnet de om utfordringene i verden. Blant annet krigføringen i Ukraina og Gaza.

- De menneskelige lidelsene er grusomme og fyller oss med både sinne, sorg og en følelse av håpløshet. Derfor setter vi pris på engasjementet blant våre studenter for å sette fokus på det som skjer i verden. Det engasjementet kan man se her, sa dekan Olav Bolland ved IV, med henvisning til demonstrantene til stede på utmatrikuleringen, noe som utløste applaus fra publikum. 

Dekan Olav Bolland og hans dekan-kollegaer sa seg heldige som har engasjerte studenter.

Følg UA på Facebook og Instagram.