akademisk boikott

Varsler aksjon både før og etter styremøtet onsdag

Rektor Tor Grande lover behandling av demonstrantenes krav, og sier mesteparten av rektors orienteringer vil være fokusert på saken.

Magnus Barka Hjelle, leder i Studenter for Palestina Trondheim, i teltleiren satt opp ved Hovedbygningen på Gløshaugen.
Publisert Sist oppdatert

Allerede 7.30 onsdag morgen vil Studenter for Palestina samles ved teltleiren de har satt opp på Gløshaugen for Gaza. De sier at de vil aksjonere både ved oppstarten og avslutningen av onsdagens styremøte. 

- Nøyaktig hva aksjonen går ut på vil vi ikke si i forkant. Men det er en fredelig demonstrasjon som skal vise NTNU-styret støtten som står bak våre krav, sier leder i Studenter for Palestina Trondheim, Magnus Barka Hjelle.

Det er foreløpig ikke klart hvor mange som vil delta i aksjonen, opplyser Hjelle. På organisasjonens Facebook-arrangement står foreløpig 25 på «skal» og 73 på «interessert».

Rektor lover diskusjon av kravene

Kravene som ble sendt som brev til NTNU-styret har tidligere blitt publisert i UA. Kravene er blant annet at NTNU fryser sitt samarbeid med Kongsberg-gruppen og at NTNU ikke skal inngå akademiske samarbeid med israelske institusjoner.

Da NRK var i leiren på Gløshaugen kom også NTNUs konstituerte rektor Tor Grande ut for å snakke med demonstrantene. Da lovte han at kravene vil bli diskutert under møtet onsdag, og at det vil være opp til styret hva de vil gjøre.

- Vage signaler fra rektor

Per styrets kjøreplan er punktet satt opp som ett av seks punkter under rektors orienteringer. Alle seks punkter har til sammen 30 minutter satt av. Det er også meldt inn en eventuelt-sak tilknyttet punktet med ti minutter satt av.

- Signalene fra rektor har vært vage. Vi vet ikke om det kommer en ordentlig diskusjon nå. Men vi har også gitt styret muligheten å sette opp et ekstraordinært møte før 1. juni, sier Hjelle.

Han håper det tas på alvor. 

- Om ikke så er vi klare for å eskalere våre aksjoner og protester. På den andre siden er vi også åpne for å diskutere med styret, om de er villige til å gi etter på noen av våre krav. Det er opp til dem.

Opp til styret hva de vil gjøre

Grande stiller seg positiv til at det vil aksjoneres i sammenheng med styremøtet.

- Dette er en viktig del av universitetsdemokratiet. Situasjonen på Gaza er forferdelig, og det er naturlig at vi som universitet utfordres. Jeg opplever at vi har hatt en god og ryddig dialog med aksjonistene fram til nå, og det setter jeg pris på, sier han til UA. 

- Du har lovt at det tas opp i morgen. Fra kjøreplanen for styremøtet er det ganske kort tid satt av til dette. Er det som skjer i morgen en reell behandling av kravene? 

- Kravene fra demonstrantene er sendt til både rektoratet og styret. Dette vil være den saken vi vil bruke mest tid til under rektors orienteringer. Vi legger opp til en diskusjon om kravene og hva NTNU kan gjøre på kort og lang sikt. Det blir opp til styret å avgjøre hvordan vi tar dette videre, svarer Grande.

Tor Grande varsler at dette vil være saken de bruker mest tid på under rektors orienteringer onsdag.

-  Er det aktuelt å sette opp et ekstraordinært styremøte om det er noe styret skulle ønske? 

- Ja, det er det styret som avgjør.

Tirsdag diskuterer Universitetet i Oslo akademisk boikott i sitt eget styre. Ifølge Universitas er det da planlagt store demonstrasjoner. Ti ulike organisasjoner har sluttet seg til aksjonen, og over 150 står på «Skal» på Studenter for Palestinas arrangement på Facebook.

Følg UA på Facebook og Instagram.