Her har de flyttet inn for Gaza: - Vi venter på at styret gjør sin jobb

Studenter og ansatte ved NTNU har flyttet inn i teltleir på Gløshaugen. Nå krever de konkrete svar fra styret.

Shams Jabari og Conor Kelly forteller at de venter handling fra NTNUs styre.
Publisert

Onsdag meldte UA at Studenter for Palestina og Akademisk nettverk for Palestina ved NTNU ville sette opp teltleir på Gløshaugen for Gaza. 

Fredag ettermiddag er teltleiren mer eller mindre klar og studenter og ansatte ved NTNU har flyttet inn på vestiden av Hovedbygningen, rett bak Infohuset.

- Vi har sendt våre krav til NTNU-styret. Vi forventer at de vil ble diskutert, sier Shams Jabari.

I Hovedbygningen avholdes møte i NTNU-styret 15. mai, da vil Palestina-aktivistene aksjonere.

- Mange ved NTNU støtter oss

Hun studerer sosiologi og er styremedlem i Studenter for Palestina Trondheim. Kravene er blant annet at NTNU fryser sitt samarbeid med Kongsberg Gruppen og at NTNU ikke skal inngå akademiske samarbeid med israelske institusjoner.

- Vi har gitt styret to valg: Enten at det blir diskutert 15. mai, som er neste styremøte, eller at de setter opp et ekstraordinær møte innen 1. juni, sier hun.

 - Tror dere de vil høre på dere?

 - Det håper vi. Til sammen er vi 300 studenter og ansatte bare i våre organisasjoner. I tillegg vet vi at det er mange flere ved NTNU som er enig med oss i at NTNU må ta stilling til folkemordet som foregår nå, svarer Jabari.

Hun sier alle 300 medlemmer i de to nettverkene er villig til å telte i leiren fram til kravene er møtt. De har satt opp vaktliste, slik at noen vil være i leiren til enhver tid.

Her, rett bak Universitetsavisas kontorer har demonstrantene flyttet inn.

Vil aksjonere i sammenheng med styremøte

En av de anatte som har etablert seg i leiren nå er Conor Kelly. Han er stipendiat ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap. 

- Nå gjør vi vår jobb med å være her, så nå venter vi bare på at styret skal gjøre sin jobb, sier han.

De forteller at de vil aksjonere i sammenheng med styremøtet som vil foregå et steinkast unna leiren, i NTNUs Hovedbygning.

- Når de kommer ut fra det møtet forventer vi at de kan fortelle oss noe konkret om veien videre, konstaterer Kelly.

Studentene slår fast sine krav i form av dette banneret.

- Vi vil heller jobbe med eksamen

I forkant av demonstrasjonen sa leder i Studenter for Palestina at flere er villig til å droppe eksamener for demonstrasjonen. Dette istemmer Jabari.

- Vi vil helst ikke være her. Vi vil heller sitte å jobbe med eksamen. Det er flere som måtte droppe en eller to eksamen. Men siden de som har hovedansvaret for å komme med handling ikke gjør det, så vi er nødt til å være her, sier hun.

- I Folkemordkonvensjonen så står det at man skal gjøre alt man kan for å stoppe eller forhindre et folkemord. Vi er her frem til NTNU gjør det som trengs, slår hun fast.

Akademisk boikott har vært oppe i en rekke universitetsstyrer den siste tiden. Det ble diskutert en gang ved NTNU i 2009. Nå vil aktivistene at spørsmålet tas opp igjen.

- Setter pris på ryddig dialog

Rektor ved NTNU, Tor Grande, sier i en uttalelse i internkanalen Innsida at han stiller seg positiv til demonstrasjonen.

- Jeg oppfatter at studentene ønsker en fredelig demonstrasjon, og jeg setter stor pris på god og ryddig dialog i forkant av markeringen. Jeg synes det er positivt at studentene tar tydelig standpunkt og også stiller kritiske spørsmål til universitetsledelsen, sier Grande. 

- Som universitet har vi et ansvar med å legge til rette for fri meningsutveksling og meningsmangfold, konkluderer han.

Følg UA på Facebook og Instagram.