Setter opp teltleir for Gaza på Gløshaugen

Studenter for Palestina NTNU etablerer teltleir på fredag. Sammen med Akademisk nettverk for Palestina ved NTNU stiller de en rekke krav til NTNU-styret.

Studenter for Palestina har tidligere gjennomført en rekke demonstrasjoner ved NTNU. Nå vil flere av de i en periode flytte inn i telt satt opp på Gløshaugen.
Publisert Sist oppdatert

- Det har vært veldig stort engasjement rundt dette. Vi har medlemmer som sier de er villige til å droppe eksamen eller skrive hjemmeeksamen fra teltleiren, sier Magnus Barka Hjelle, leder i Studenter for Palestina NTNU til Universitetsavisa.

Selv bruker han tiden på å planlegge demonstrasjonen heller enn å forberede seg til sin egen eksamen. Han sier demonstrantene er villige til å potensielt gå ned et par karakterer om det er det som skal til.

Fredag klokka 10 vil de begynne å sette opp teltleiren på Gløshaugen. Hjelle opplyser at de har fått tillatelse av NTNU til å sette opp på vestsiden av Hovedbygningen fram til 1. juni.

Sammen med Akademisk nettverk for Palestina ved NTNU har de sendt et brev til styret og rektor ved NTNU, der de redegjør for motivasjonen og sine krav.

Den 1. mai ble det etablert teltleire ved en rekke andre universiteter i Norge. Dette har kommet i etterkant av leire som ble etablert ved flere amerikanske og europeiske universiteter. Ved flere av disse har det vært sammenstøt mellom ledelse/myndigheter og studenter. 

I Norge har demonstrasjonene gått fredelig for seg.

Fakta

Dette er brevet til styret og rektor ved NTNU

Kjære Rektor og Styre ved NTNU,

Vi skriver til dere på vegne av Studenter for Palestina i Trondheim og Akademisk Nettverk for Palestina ved NTNU.

Situasjonen i Gaza er katastrofal og krever handling for å vendes. Vi mener at NTNU bidrar i dag til normaliseringen av Israels massive overgrep mot den palestinske sivilbefolkningen på Gaza ved at universitetet fortsatt har normale relasjoner til israelske akademiske institusjoner, og ved å samarbeide med norske våpenprodusenter som selger våpendeler til den israelske krigsmaskinen. 

Vi har derfor følgende krav til styret:

 - NTNU fryser samarbeidet med Kongsberg Gruppen, frem til Kongsberg Gruppen slutter å selge våpen og våpendeler til Israel, enten direkte eller via tredjeland.

- NTNU ikke inngår nye forskningsprosjekt med israelske statlige institusjoner og bedrifter som bidrar til okkupasjonen av Palestina, via Horisont Europa rammeavtalen.

- NTNU kommer med en uttalelse som fordømmer Israels angrep på sivile og på utdanningsinstitusjonene i Gaza.

- NTNU bidrar til gjenoppbyggingen av Gazas utdanningsinstitusjoner. Vi ber om at Styret ved NTNU tar opp kravene våres på sitt neste styremøte den 15. mai, eller ved et ekstraordinært styremøte senest 1. juni. 

Vi ønsker også å informere styret om at studenter og ansatte ved NTNU vil etablere en teltleir på Gløshaugen campus den 10. mai for å markere støtte til kravene. Det bør noteres at teltaksjonen kan utvides og eskaleres etter behov.

På vegne av Studenter for Palestina i Trondheim: Magnus Barka Hjelle og Shams Jaabary. 

På vegne av Akademisk Nettverk for Palestina ved NTNU: Professor Ulrika Maria Mårtensson og Professor Bassam Hussein

Følg UA på Facebook og Instagram.