UiB-professor trekker seg som forskningsleder etter boikott-vedtak

Tapte omkamp om å droppe utvekslingssamarbeid med Israel. Nå trekker professoren seg fra lederrolle og kritiserer kollegaer.

Styret ved UiBs juridiske fakultet har hatt en omfattende diskusjon om en utvekslingsavtale med Universitetet i Tel Aviv.
Publisert

Professor Eirik Holmøyvik trekker seg fra sin rolle som leder for forskningsgruppen for rettsstat og rettsteori ved UiB, melder Khrono

Holmøyvik er medlem av fakultetsstyret ved Universitetet i Bergens juridiske fakultet. I mars valgte fakultetet å si opp sin utvekslingsavtale med Universitetet i Tel Aviv. 

«Et himmelropende, dobbeltmoralsk vedtak», sa Holmøyvik til Bergens Tidende om vedtaket.

- Hvordan kan vi få til samarbeid her?

7. mai fremmet Holmøyvik et forslag om å reversere vedtaket. Hvis vedtaket ikke ble omgjort, ba han styret stemme for at de utvekslingsavtalene fakultetet har med andre universiteter i Russland og Kina, sies opp.

Etter han ikke lyktes med å samle flertall for sitt syn velger han nå å trekke seg som leder for en forskningsgruppe.

-  Jeg blir helt oppgitt. Hvordan kan vi få til et samarbeid på instituttet når de er så, etter mitt syn, arrogante? Dette er ikke en stjernesak for arbeidsmiljøet. Jeg har derfor trukket meg som forskningsleder på grunn av dette, sier han til Khrono.

- Krevende debatt å stå i

Marte Engedahl, som fremmet boikott-saken i fakultetsstyret uttaler til Khrono at det er positivt at vedtaket ble videreført. Hun sier dette viser at de hadde godt saksgrunnlag, i motsetning til det Holmøyvik har ment.

Hun sier også at hun anser saken som avsluttet.

- Vi mener fortsatt at det var riktig å fremme saken, men det har vært krevende å stå i deler av debatten. Diskusjon er viktig, og absolutt forventet når det er valide argumenter både for og imot. Personkarakteristikk og nedvurdering av andres moral, etikk og faglige integritet, det har jeg mindre sans for, sier hun til Khrono.

Opp ved flere institusjoner

Flere universiteter har behandlet ulike boikott-spørsmål. Ett NTNU-fakultet sa tidligere opp universitetets eneste utvekslingsavtale med et israelsk universitet. De sa dette var med hensyn til studentenes sikkerhet.

Ved Universitetet i Oslo skal universitetsstyret behandle en sak knyttet til boikott på tirsdag. Ved NTNU er det ikke planlagt noe behandling av spørsmålet i universitetsstyret, men demonstranter krever at det kommer opp til behandling der også.

Følg UA på Facebook og Instagram.