Norges nest eldste utdanning for barnehagelærere feirer 75 år

Dronning Mauds Minne inviterer til folkefest på campus i anledning jubileet.

DMMH ble etablert i 1947 i Trondheim. Nå feirer de 75-årsdagen.
DMMH ble etablert i 1947 i Trondheim. Nå feirer de 75-årsdagen.
Publisert

Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH) markerer dagen ved å invitere barnehager og andre interesserte til campusen tirsdag. De holder til i Trondheim.

De ulike fagseksjonene viser fram noe av det de jobber med, og som hør og bør når det er barn til stede: Det blir uhorvelig mange aktiviteter for dem. Barna kan blant annet få sveve i en luftballong og det blir utstilling av leketøy. For de voksne blir det miniforedrag.

I tillegg har høgskolen snekret sin egen jubileumssang, som blir framført under arrangementet.

DMMH er en av de største barnehagelærerutdanningene i landet og den nest eldste, skriver de i ei pressemelding. De er også den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som fokuserer kun på barnehagelærerutdanning, ifølge Wikipedia.

Videre skriver DMMH:

«Vi er også den eneste utdanningsinstitusjonen som har rendyrket forskning og utdanning om barnehagen og små barn, noe som har skapt et unikt fag- og studiemiljø. Vi har ikke bare en barnehagelærerutdanning – vi er også den utdanningsinstitusjonen med flest linjer å velge mellom. (Ledelse, natur- og friluftsliv, flerkulturell forståelse og musikk, drama, kunst og håndverk). Flere av linjene er vi alene om å ha.»

Høgskolen er privat og organisert som en selvstendig stiftelse innenfor Den norske kirke, ifølge Wikipedia.

Den eldste høgskolen for barnehagelærere er Barnevernsakademiet i Oslo, som ble opprettet i 1935.

Det var Menighetspleiernes Landsforbund som opprinnelig etablerte høgskolen. Da under navnet Barnevernsinstituttet i Trondheim. Formål: Å utdanne pedagoger for arbeid i barnehagen på kristen grunn.

I 1954 mottok de et gavebrev fra kong Haakon oppkalt etter dronning Maud. Gavebrevet omfattet Dronning Mauds Minnefond, noe som ga skolen råd til å skaffe en egen eiendom. De fikk også Dronning Mauds Stipendiefond.

Fra nå av ble skolen hetende Dronning Mauds Minne, Menighetspleiernes Barnevernsinstitutt. Den foretok navneskifte to ganger til, og siste gang i 2013. Førskolelærer ble endret til barnehagelærer og høgskolen skiftet da navn til Dronning Mauds Minne, Høgskole for barnehagelærerutdanning, ifølge Wikipedia.