Trætteberg på en fredag:

Kjemi på lekerommet

Når populærvitenskap møter populærkultur oppstår god formidling, tror Hallvard Trætteberg. Førsteamanuensen snekret derfor sammen ei nettside inspirert av TV-serien «Breaking Bad.»
Hallvard Trættebergs oversetter: Skriv inn hva som helst. Vips så får du opp ulike kjemiske symboler.  
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Hallvard Trættebergs oversetter: Skriv inn hva som helst. Vips så får du opp ulike kjemiske symboler.   Foto: Solveig Mikkelsen

Der kan du skrive inn tekst og forvandle denne til kjemiske symboler.

Det startet med en diskusjon på Facebook en fredagskveld. Ikke akkurat den typen diskusjon som løser verdensproblemene, men den mer spøkefulle varianten, der det ene humoristiske poenget tar det andre, og der tråden fort lever sitt eget liv med kreative innspill i hytt og vær.

Lek med ord

Det var nettopp en slik festlig dialog Hallvard Trætteberg viklet seg inn i sammen med noen kjemikere denne kvelden. Etter hvert moret de seg med å dele opp ord i store og små bokstaver slik at de ble til kjemiske symboler – på samme måte som layouten til TV-serien «Breaking Bad.»

«CoLa» skrev en. «NaCHoS» skrev en annen. «TaCo» skrev en tredje. Og slik gikk dialogen fram og tilbake med nye fredagsord som poppet opp. «NeRd» poengterte en fjerde, ikke helt stødig på det periodiske systemet.

- Jeg ga etter hvert litt opp, for jeg er ikke så god på grunnstoff, forteller Trætteberg som til vanlig jobber ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, IDI

Morsomt stunt

Men interessen var vekket. Han skrev raskt et program i det programmeringsspråket han vanligvis bruker. Programmet oversetter tekst slik at den ligner på den visuelle stilen til TV-serien.

- Siden jeg har programmeringskunnskap, kunne jeg fort skrive ut ord med kjemiske symboler. Det var et morsomt stunt, sier han entusiastisk.

Deretter skrev han et nytt program som genererte små bildefiler. De ulike bokstavparene skulle plasseres i en kloss, og inni koden la han ei liste over alle grunnstoffene. Bokstavklossene ble lenket til Wikipedia slik at alle kan lese mer om de ulike grunnstoffene.

Trætteberg laget så ei enkel nettside, der alle kan leke seg med ord og få dem oversatt til kjemiske symboler.

Hvilke kjemiske symboler er det i navnet ditt? Prøv Trættebergs kjemioversetter.

Kult med kjemi...

- Det kan være fristende å spørre: Hva i huleste er egentlig poenget?

- Jeg får nok ingen formidlingspoeng for dette, men formidling er det jo likevel. Det er fint med TV-serier som «Breaking Bad» og «Kampen om tungtvannet.» De skaper blest om grunnstoffer og synliggjør hvor viktig kjemi er. Det er artig hvis min nettside bidrar til at flere blir interesserte i kjemi og programmering.

Trætteberg innser at noen kan oppfatte stuntet som useriøst og at ikke alle skjønner humoren. Men for ham var det morsomt å lage ei slik nettside, og den illustrerer hva programmering kan brukes til. Det tok ham en halvtime å lage selve programmet, og han brukte to kvelder på å stable selve nettsida på beina.

Kjemikerne på Facebook syntes også programmet var artig og så på det som et godt formidlingstiltak.

Ikke vanskelig. - Med litt talent og kunnskap om programmering, er det lett å lage en slik oversetter, forsikrer Hallvard Trætteberg.  
    
      (Foto: Solveig Mikkelsen)

Ikke vanskelig. - Med litt talent og kunnskap om programmering, er det lett å lage en slik oversetter, forsikrer Hallvard Trætteberg.   Foto: Solveig Mikkelsen

 

...og programmering er ikke sært

- Selv var jeg mest opptatt av at dette var programmering til hverdagsbruk. Så møttes våre fag på midten, til moro for oss alle. Det handler også om å koble programmering til ungdomskultur. På denne måten skjønner man at dette ikke er en sær nerdesak, men at programmering kan brukes til enkle og hverdagslige ting, sier han.

Trætteberg ønsker at programmet skal være tilgjengelig for alle som ønsker å se hvordan han har programmert. Det ligger derfor på kodedelestedet Github.

Viktig kunnskap

- Har du fått mer peiling på grunnstoffer etter at du laget denne nettsida?

- Ja! svarer han kontant.

- Ta for eksempel Re som står for rhenium. Det er et ekstremt sjeldent grunnstoff, som brukes i spesielle maskiner. Det er et av de tetteste stoffene og er veldig temperaturbestandig. Det brukes blant annet i jetmotorer, for der er det jo veldig varmt. Og en del sjeldne jordmetaller brukes til høyteknologi. Kina er storprodusent og kan styre markeder.  Det handler om å ha en forståelse av stoffers rolle i hverdagen. Noen metaller blir brukt i mobiltelefoner. Hvis vi går tom for dem, kan vi ikke produsere nye Iphones hele tida.

Og dermed ender jammen det som startet som en lystig Facebook-diskusjon med at vi likevel penser inn på storpolitikk og kamp om naturressurser. Men Hallvard Trættebergs motivasjon er jordnær nok:

- Hvis en ungdom klikker seg inn ved hjelp av min nettside og tenker: «jøss, dette stoffet er jo sånn», ville det være en fin effekt.

På denne måten skjønner man at dette ikke er en sær nerdesak, men at programmering kan brukes til enkle og hverdagslige ting

Hallvard Trætteberg, IDI
Hentet inspirasjon fra:
 

Populær amerikansk TV-serie. Hovedpersonen er kjemilæreren Walter White. Da han får lungekreft, starter han å produsere og selge metamfetamin for å finansiere den dyre kreftbehandlinga, og for å sikre familien økonomisk.

Serien skildrer hovedpersonens moralske forfall etter hvert som han blir en del av den kriminelle underverden.

Den visuelle utforminga til «Breaking Bad» er preget av kjemiske symboler hentet fra det periodiske systemet. Denne layouten ga Hallvard Trætteberg inspirasjon til å lage ei nettside som endrer tekst om til kjemiske symboler.

 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Legger «tyskervits»-varsel mot Vagstad dødt

Forskerforbundet har behandlet varselet mot tillitsvalgt Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen og konkludert med at Vagstad ikke har gjort noe galt.

Eikrem vs. Filter Nyheter:

PFU behandler saken onsdag

Øyvind Eikrem beskylder Filter Nyheter for ukritisk kildebruk og å komme med påstander som ikke kan etterprøves. Avisa svarer at Eikrem bagatelliserer det innvandrerfiendtlige innholdet på Facebook-sida avisa kopler ham til.

UA-serie: NTNU etter korona

Er fysisk læringsmiljø vårt svar på enekontor?

Situasjonen for mange studenter er på flere måter skremmende.

Fem nye smittetilfeller ved NTNU

En bekreftet smittet ved NTNU på Dragvoll, og fire ved NTNU i Gjøvik.