Når veileder og stipendiat blir kjærester

Veilederen og stipendiaten innledet et forhold. - Vi har gjort alt etter boka, sier de begge to. 

Førsteamanuensis Hege Dypedokk Johansen tok opp problematikken omkring når undervisere innleder forhold med studenter/stipendiater: - Viktig at de anerkjenner hvilken maktposisjon de er i overfor studentene sine.
Publisert Sist oppdatert

Hvordan håndterer NTNU forhold mellom veileder og student?

I slutten av mars holdt førsteamanuenis ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap, Hege Dypedokk Johansen, foredrag for ansatte og studenter ved NTNU. I foredraget tok hun for seg problematikken rundt at veileder/underviser  inngår forhold med studentene sine. 

Foredraget baserte seg på et kapittelet i boka «The Right to Sex», skrevet av professor Amia Srinivasan ved Oxford University. I kapittelet «On not sleeping with your students» problematiserer Srinivasan maktrelasjonen i slike type forhold, der læreren har makt til å sette karakterer og påvirke studentens fremtid, som gjør det vanskelig å si at forholdet er helt fritt og likestilt.

- Er problematikken du tar opp spesielt relevant på instituttet for tiden? 

-  Jeg ønsker ikke å uttale meg om enkeltsaker. Det jeg kan si er at problematikken jeg snakket om er viktig på et generelt grunnlag, og at temaet er spesielt relevant for mannsdominerte institutter- som vårt institutt er. 

- Et kjønnet problem 

Ifølge Dypedokk Johansen er dette et kjønnet problem som først og fremst rammer kvinner, da det i hovedsak er kvinnelige studenter som inngår forhold med sine forelesere/veiledere. 

Det er nok sjelden den mannlige professoren som sier opp jobben

Hege Dypedokk Johansen

- Når forholdet plutselig oppløses, hvem forlater åstedet da? Det er nok sjelden den mannlige professoren som sier opp jobben, men heller stipendiater eller studenter som slutter, sier hun. 

Videre forteller Dypedokk Johansen at dette er en tillitsbasert og profesjonell relasjon, hvor studenten skal kunne forvente faglig veiledning. Veilederens jobb er å tilby sin ekspertise, kunnskap og erfaring. Videre er det slik at forelesere og veiledere setter karakterer, og/ eller er delaktige i å oppnevne bedømmelseskomiteer. Det er heller ikke uvanlig at veiledere skriver anbefalingsbrev, ifølge Dypedokk Johansen. 

- Ofte tror jeg at vi som underviser ikke helt anerkjenner, eller forstår, hvilken maktposisjon vi er i. Derfor er det svært viktig at tema som dette snakkes om, sier hun.

Innledet et forhold med stipendiaten sin 

Universitetsavisa har vært i kontakt med en professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap som innledet et forhold til stipendiaten han veiledet. 

I hennes siste år som stipendiat innledet de et forhold

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hvordan veilederforholdet utviklet seg til et forhold, men etter at vi definerte oss som par skjedde alt etter boka. Vi varslet ledelsen om forholdet, og hun fikk tildelt en ny veileder, sier professoren som ønsker å være anonym. 

I NTNUs etiske retningslinjer for ansatte ved NTNU står dette: 

Dersom det oppstår et personlig forhold, en part føler seg utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, eller en part finner en veiledningsrelasjon så vanskelig at samarbeid virker umulig, skal instituttleder sørge for at ny veileder oppnevnes.

Aldri et maktmisbruk 

- Jeg forstår at enkelte ser på det som uetisk å inngå et forhold til stipendiaten sin, men dette var aldri noe vi planla. Jeg så nok på henne som mer en kollega enn en student, og i slutten av PHD-perioden hennes inngikk vi et personlig forhold, forteller han. 

Han understreker at det aldri har vært noe maktmisbruk fra hans side, men et forhold innledet av to voksne. 

Hva er mest problematisk ved at forelesere innleder forhold til studentene sine?

-Foreleser- og veilederforhold er jo preget av en maktubalanse, som man ikke vil ha i et kjæresteforhold, og som også kan lede til habilitetsproblemer. Det er derfor vi har et regelverk rundt dette, og det er viktig å følge det, sier han. 

Universitetsavisa har snakket med stipendiaten. Hun jobber ikke lenger ved NTNU. Ifølge henne hadde hun og veilederen en prat omkring følelsene sine for hverandre, og da de begge innså at de hadde følelser på et mer personlig plan varslet de instituttleder Heine Holmen.  

- Det var jeg som tok initiativet og fortalte han hvordan jeg følte. Jeg vet at han aldri hadde tatt det første skrittet basert på at han var veilederen min. Han er personen jeg kjenner med mest integritet, sier hun. 

- Har situasjonen vært vanskelig for deg? 

- Nei, ikke i det hele tatt. Etter at vi varslet ble en ny veileder oppnevnt og alt gikk etter boka. Vi er fortsatt et par i dag, og jeg er glad for at ting gikk som det gikk, sier hun.  

Ulike retningslinjer 

Norske universiteter og høgskoler har ingen felles retningslinjer knyttet til intime relasjonen mellom veileder og student. De fleste av landets universiteter har egne etiske retningslinjer for sine ansatte, men ordlyden i retningslinjene varierer. 

Enkelte universiteter, som Universitetet i Universitetet i Sørøst-Norge,  forholder seg til det som gjelder for statstjenesten. Høgskulen på Vestlandet har heller ingen etiske retningslinje som regulerer kjærlighetsforhold mellom ansatte og studenter.

Ansatte er likevel bundet av habilitetsbestemmelsene i forvaltningsloven og at «i tilfeller hvor det kan reises spørsmål om habilitet vil ansatte ha en plikt til å opplyse om et slikt forhold».

I NTNUs etiske retningslinjer står det at doble relasjoner i veilederforholdet ikke bør forekomme, og at veileder har et særskilt ansvar for å ikke innlede relasjoner som setter kandidaten i en sårbar situasjon. 

Regelverket er tydelig på at dersom et personlig forhold likevel oppstår, skal dette varsles om til instituttleder og en ny veileder skal oppnevnes. 

Mens NTNU bruker bør i ordlyden legger UiT Norges arktiske universitet seg på en strengere linje. I sine etiske retningslinjer, står det at «Veileder og studenter skal ikke ha en seksuell relasjon eller være i et parforhold med hverandre.

Videre står det i regelverket at «Dersom det likevel oppstår kjærlighetsforhold og/eller frivillige seksuelle relasjoner mellom veileder og student, har veileder et ansvar for å opplyse om dette til eget institutt/fakultet. Veiledningsrelasjonen skal i slike tilfeller brytes». 

Retningslinjene deres gjelder for veiledning på bachelor- master- og ph.d.-nivå. 

- Uheldig når slike relasjoner oppstår

Heine Holmen er instituttleder ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap. Han synes tema er viktig, men er ikke kjent med at det inngås flere forhold mellom student/stipendiat og veileder/underviser ved instituttet sammenlignet med andre, eller at det er en utfordring på IFR.

Han bekrefter likevel at han av de involverte selv har blitt gitt beskjed om slike forhold mens han har vært leder.

Heine Holmen
Instituttleder ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap, Heine Holmen.

- Jeg opplever at retningslinjene til NTNU er tydelige på at doble relasjoner mellom stipendiat og veileder, men forsåvidt også mellom underviser og student, ikke bør forekomme. Hvis det likevel skjer, skal instituttleder varsles og ny veileder skal settes inn. 

Når instituttleder blir varslet om slike doble relasjoner går han videre og varsler dekanen på fakultetet og prodekanen. Prosessen settes i gang og instituttlederen får i oppgave å finne en ny veileder til stipendiaten. 

- Det kan helt klart være uheldig når slike relasjoner oppstår, spesielt i tilfeller der maktforhold er veldig ulike, sier han, og underviser/veileder har et ekstra ansvar om å utvise profesjonalitet overfor studenter de underviser/veileder.

- Viktig å følge spillereglene

Likevel har han forståelse for at kjærlighet av og til bare oppstår:

- Det er viktig å understreke at ansatte ved et universitet kan ha et forhold til en stipendiat/student. Tenk bare på etterutdanning. Utfordringene oppstår i det øyeblikk det gjelder noen man har ansvar for som ansatt/underviser: da er det viktig at spillereglene følges og at leder kobles på.

- Hvilke konsekvenser kan et forhold mellom student og underviser få?

- Slik det er i dag blir dette først og fremst et spørsmål om habilitet. Hvis foreleseren skal vurdere innleveringene dine er ikke det heldig. I tillegg blir jo en slik relasjon på samme fagfelt ofte utfordrende knyttet opp mot andre studenter og kollegaer, sier han. Tiltak må settes inn for å unngå inhabilitet. Nettopp derfor må ledelsen gis beskjed med en gang, sånn at tiltak kan vurderes. Jeg har tillit til at det gjøres hos oss.

- Aldri hatt dobbel relasjon

- Etter hva UA har fått opplyst, lever du selv i en relasjon med en NTNU-student. Er dette relevant for emnet for denne artikkelen?

- Vi har aldri hatt dobbel relasjon. Hun er hverken på mitt fagfelt, institutt eller fakultet. Det er derfor hverken noe i NTNUs eller UiTs retningslinjer, regler eller forventninger som gjør dette til en sak, svarer Heine Holmen, og legger til:

- Men for ordens skyld har dette alltid vært noe som mine ledere har blitt fullt ut orientert om og som det er åpenhet om overfor kolleger.

Følg UA på Facebook og Instagram.