Exit gratis parkering

Det brenner et blått lys for NTNU-ansattes gratis parkeringsplasser. En plass på Gløshaugenplatået kan koste 400 kroner måneden. Miljøet blir vinneren, sier driftssjef Jørn-Wiggo Bergquist.

Publisert Sist oppdatert

Også på Dragvoll vil p-plassene bli prissatt.

I notatet «Parkeringspolitikk ved NTNU» som dekanene fikk på sitt bord denne uka, skisseres en plan for NTNUs 2 750 gratis parkeringsplasser. Disse plassene kommer ikke lenger til å være gratis. I stedet vil man prioritere hensynet til besøkende ved universitetet, samt til personer som har særlig behov for å kjøre bil til jobben.

Dermed slår universitetets ansatte følge med de som har Trondheim kommune og St Olavs hospital som arbeidsplass. Gratis parkering har i praksis fungert som et frynsegode. Dette blir det altså slutt på.

- Tida er overmoden for en bruksendring her – om NTNU skal ta sine miljøambisjoner på alvor, fastslår driftssjef Bergquist.

Ulovlig parkering

Bystyret i Trondheim har vedtatt et mål om reduksjon av CO2-utslipp for transport på 20 prosent framt til 2018. Om NTNU skal bidra på merkbart vis til å nå dette målet, er det nødvendig å gjøre noe med en situasjon hvor samtlige ansatte automatisk får parkeringstillatelse.

- At NTNU legger beslag på så mange parkeringsplasser, er miljømessig vanskelig å forsvare, samtidig som det faktisk også er ulovlig, opplyser driftssjefen.

- Etter dagens regelverk er det svært begrenset adgang til å reservere offentlige skiltede parkeringsplasser for særlige grupper. Dette innebærer at nåværende parkeringsordning ved NTNU med offentlig regulering og offentlige skilter, kombinert med spesiell parkeringstillatelse ikke er lovlig.

Slutt for Sintef også

Ansatte ved Sintef har hittil hatt samme rett til parkeringstillatelse som ansatte ved NTNU så lenge kriteriene for tildeling er oppfylt. I dag har i overkant av 700 ansatte ved Sintef gratis parkeringstillatelse på NTNUs parkeringsområder.

- NTNU er blitt gjort oppmerksom på at forholdet er i strid med lovverket, da NTNU som offentlig institusjon ikke har anledning til å subsidiere private firma eller institusjoner, sier Bergquist.

Småbarnsforeldre

Dagens gratis parkeringsplasser er tenkt anvendt på ulikt vis. En del vil fortsatt bli tildelt søkere for gratis anvendelse, men da på særskilt grunnlag. Ifølge driftssjefen vil grupper som småbarnsforeldre og ansatte med særlig behov for tjenestekjøring komme i betraktning. Medisinsk begrunnede søknader behandles for seg.

200,- på Dragvoll

- Vil det bli aktuelt å tildele sjefer parkeringsplass, som et frynsegode?

- Det kan jeg ikke tenke meg. Det er hver enkelts behov for bil i forbindelse med arbeidsdagen som skal vurderes, uavhengig av hvilken stilling man fyller, sier Bergquist.

Ut over dette vil det være anledning for å søke om betalte p-plasser. Gjeldende markedspris i følge kommunen i dag er 400 kroner måneden for Gløshaugen og Kalvskinnet, 300 kroner for Tyholt og 200 kroner for Dragvoll

Ladestasjoner

NTNU har opprettet 28 ladestasjoner for elbiler for å tilrettelegge for økt bruk av elbil på campus. Videre har man notert seg et økt behov for flere parkeringsplasser for både handicap, MC og sykkel.



Nyordningen tenkes innført tidlig på høstparten.