FN-rapporten:

Endringer i landbruket kan gi store klimakutt

Forandringer i kosthold og landbruk kan føre til store kutt i verdens utslipp av klimagasser, ifølge FNs klimapanel
En sommerfugl sitter på en spirende plante i en uttørket innsjø i Tyskland. Hyppigere tørkeperioder kan få store konsekvenser for verdens landbruk.  
    
      (Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix)

En sommerfugl sitter på en spirende plante i en uttørket innsjø i Tyskland. Hyppigere tørkeperioder kan få store konsekvenser for verdens landbruk.   Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix

Panelet har utarbeidet en ny rapport om hvordan landbruk og annen arealbruk påvirker klimaendringene – og blir påvirket når klimaet endrer seg.

En av hovedforfatterne av rapporten er Francesco Cherubini, som er professor og direktør for NTNUs program for industriell økologi - og eneste nordmann fra de norske universitetene.  Ifølge Gemini pleier han å spørre studentene om hva slags virksomhet som brukes mest landarealer i dag. Og svarer selv:

 – Det riktige svaret er beiteområder. I dag bruker vi nesten halvparten av de isfrie arealene på planeten vår til å mate dyr og ikke mennesker, sier han til Gemini.

Torsdag overrakte han IPCC-rapporten til Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, og Ola Elvestuen, klima- og miljøminister.

Jordbruket svært utsatt

I rapporten vises det blant annet til de store utslippene av klimagassen metan fra husdyr. Samlet sett kommer 23 prosent av de menneskeskapte klimautslippene fra landbruk, skogbruk og annen arealbruk.

Samtidig som landbruket fører til store utslipp av klimautslipp, kan endringene i klimaet skape problemer for landbruket og matproduksjonen.

Faren for «matusikkerhet» vil være høy hvis den globale oppvarmingen passerer 1,5 grader, ifølge IPCC. Risikoen vil være enda høyere hvis jorda blir 2 grader varmere.

Hovedårsaken er mer tørke og annet ekstremt vær etter hvert som jorda blir varmere.

Gjennomsnittstemperaturen på jorda er nå nesten 1 grad høyere enn i førindustriell tid. Men hvis man utelukker havet og bare ser på landjorda, har oppvarmingen her allerede nådd 1,5 grader.

Et mer plantebasert kosthold og mindre kjøtt kan bidra til mindre utslipp fra kjøttproduksjon. IPCC kommer imidlertid ikke med noen tydelig anbefaling om å kutte ut kjøtt fullstendig.

FNs klimapanel
 • FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.
 • IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den nyeste klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.
 • Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.
 • I sin siste hovedrapport fra 2014 fastslår IPCC at mesteparten av temperaturøkningen på jorda siden 1950 med svært høy sannsynlighet er menneskeskapt.
 • Klimapanelet fullførte denne uka en ny rapport om hvordan landbruk og annen bruk av verdens landarealer påvirker og påvirkes av endringene i klimaet.
 • Kilder: NTB, IPCC, Klif
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.

Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.

KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.