FN-rapporten:

Endringer i landbruket kan gi store klimakutt

Forandringer i kosthold og landbruk kan føre til store kutt i verdens utslipp av klimagasser, ifølge FNs klimapanel
En sommerfugl sitter på en spirende plante i en uttørket innsjø i Tyskland. Hyppigere tørkeperioder kan få store konsekvenser for verdens landbruk.  
    
      (Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix)

En sommerfugl sitter på en spirende plante i en uttørket innsjø i Tyskland. Hyppigere tørkeperioder kan få store konsekvenser for verdens landbruk.   Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix

Panelet har utarbeidet en ny rapport om hvordan landbruk og annen arealbruk påvirker klimaendringene – og blir påvirket når klimaet endrer seg.

En av hovedforfatterne av rapporten er Francesco Cherubini, som er professor og direktør for NTNUs program for industriell økologi - og eneste nordmann fra de norske universitetene.  Ifølge Gemini pleier han å spørre studentene om hva slags virksomhet som brukes mest landarealer i dag. Og svarer selv:

 – Det riktige svaret er beiteområder. I dag bruker vi nesten halvparten av de isfrie arealene på planeten vår til å mate dyr og ikke mennesker, sier han til Gemini.

Torsdag overrakte han IPCC-rapporten til Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, og Ola Elvestuen, klima- og miljøminister.

Jordbruket svært utsatt

I rapporten vises det blant annet til de store utslippene av klimagassen metan fra husdyr. Samlet sett kommer 23 prosent av de menneskeskapte klimautslippene fra landbruk, skogbruk og annen arealbruk.

Samtidig som landbruket fører til store utslipp av klimautslipp, kan endringene i klimaet skape problemer for landbruket og matproduksjonen.

Faren for «matusikkerhet» vil være høy hvis den globale oppvarmingen passerer 1,5 grader, ifølge IPCC. Risikoen vil være enda høyere hvis jorda blir 2 grader varmere.

Hovedårsaken er mer tørke og annet ekstremt vær etter hvert som jorda blir varmere.

Gjennomsnittstemperaturen på jorda er nå nesten 1 grad høyere enn i førindustriell tid. Men hvis man utelukker havet og bare ser på landjorda, har oppvarmingen her allerede nådd 1,5 grader.

Et mer plantebasert kosthold og mindre kjøtt kan bidra til mindre utslipp fra kjøttproduksjon. IPCC kommer imidlertid ikke med noen tydelig anbefaling om å kutte ut kjøtt fullstendig.

FNs klimapanel
 • FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.
 • IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den nyeste klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.
 • Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.
 • I sin siste hovedrapport fra 2014 fastslår IPCC at mesteparten av temperaturøkningen på jorda siden 1950 med svært høy sannsynlighet er menneskeskapt.
 • Klimapanelet fullførte denne uka en ny rapport om hvordan landbruk og annen bruk av verdens landarealer påvirker og påvirkes av endringene i klimaet.
 • Kilder: NTB, IPCC, Klif
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO og NTNU med nye forskningsetiske tiltak

Ved Universitetet i Oslo har de opprettet et eget vitenskapsombud. Ved NTNU ruller de snart ut et obligatorisk nettkurs for doktorgradsstipendiater.

Gjesteskribenten:

Jeg ble redd etter at jeg skrev om sang i skolen

Da Nora Kulset skrev et lite blogginnlegg om sang i skolen, erfarte hun at det finnes nettroll der ute som skriver stygge e-poster. Skikkelig stygge e-poster.

Ytring:

Fem spørsmål til den som vil bli rektor ved NTNU (ok, sju da)

Nina Lager Vestberg kommer med sine innspill til spørsmål som bør stilles i intervjurunden.

Rektorjobben ved NTNU:

Aalborg-rektor sier han ble oppfordret til å søke

- Det er vanskelig å si nei når man får en slik mulighet, sier rektor Per Michael Johansen ved Aalborg Universitet om jobben som rektor ved NTNU.