Forskere raser etter at forskning og utdanning har forsvunnet fra EU-kommissærens tittel

13 nobelprisvinnere mener tittel-endring fremstår som nedvurdering av feltenes viktighet.
Edvard Moser er en av 13 Nobelprisvinnere som har signert underskriftskampanjen. 
        
            (Foto: Helene Mariussen)

Edvard Moser er en av 13 Nobelprisvinnere som har signert underskriftskampanjen.  Foto: Helene Mariussen

I et åpent brev til EU-presidentene David Maria Sassoli, Jean-Claude Juncker og Ursula von Der Leyen krever nå representanter fra forsknings- og utdanningsmiljøene i Europa at forskning og utdanning igjen tas inn i tittelen til EU-kommissæren for feltet.

Da Mariya Gabriel tidligere i høst ble innstilt som ny EU-komissær, var det for innovasjon og ungdom, men med forskning og utdanning som deler av sitt ansvarsområde. Den sittende EU-kommissæren, som da blir hennes forgjenger, Carlos Moedas har «kommissær for forskning, vitenskap og innovasjon» som formell tittel.

«Med dette åpne brevet krever vi at EU-kommisjonen endrer tittelen til kommissær Gabriel til «Utdanning, forskning, innovasjon og ungdom» for å reflektere Europas dedikasjon til alle disse viktige områdene(journ.oversettelse)» skriver de i brevet.

De mener den nye tittelen ikke reflekterer at utdanning og forskning er grunnlaget for innovasjon. I tillegg skriver de at den nye tittelen reduserer utdanning til noe ungdom driver med, mens det etter deres syn er essensielt for alle aldre. Da hjelper det ikke at forskning fremdeles skal være en del av kommissærens ansvar, slik Moedas også bekreftet overfor Universitetsavisa da innstillingen ble kjent.

I tillegg til de åtte professorene som tok initiativ til det åpne brevet og den medfølgende underskriftskampanjen, er oppropet nå signert av til sammen 13 nobelprisvinnere, deriblant Edvard Moser, og et utall andre vitenskapsfolk.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Aalborg-rektor trekker NTNU-søknad

Mener offentliggjøringen av hans søknad har ført til stor uro i organisasjonen ved Aalborg Universitet.

Kvantefysikk:

Hevder å ha gjort stort data-gjennombrudd

Googles forskerne sier de har fullført en utregning som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt tusener av år på, på kun noen få minutter.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.