Nobelprisen i medisin for forskning på celler

En amerikansk-britisk trio tildeles nobelprisen i medisin for å ha forsket på celler og oksygentilgang, med stor betydning for behandling av mange sykdommer.
Nobelkomiéen presenterer nobelprisen i medisin, som går til Gregg L. Semenza, Sir Peter J. Ratcliffe og William G. Kaelin Jr. 
        
            (Foto: Pontus Lundahl/TT/NTB scanpix)

Nobelkomiéen presenterer nobelprisen i medisin, som går til Gregg L. Semenza, Sir Peter J. Ratcliffe og William G. Kaelin Jr.  Foto: Pontus Lundahl/TT/NTB scanpix

William G. Kaelin jr., sir Peter J. Ratcliffe og Gregg L. Semenza får prisen for sin forskning på hvordan celler oppfatter og tilpasser seg tilgang på oksygen.

– Forskningen som de tre står bak, har en fundamental betydning for fysiologi og har banet vei for lovende nye måter å bekjempe anemi, kreft og mange andre sykdommer på, heter det i begrunnelsen.

Juryen opplyser at trioen har identifisert det molekylære maskineriet som regulerer aktiviteten i hvordan genene reagerer på ulik tilgang til oksygen, noe som er av betydning for et stort antall sykdommer.

– De har lagt grunnlaget for vår forståelse for hvordan oksygennivå påvirker cellulær metabolisme og fysiologiske funksjoner, uttaler juryen.

Prisen ble kunngjort av Karolinska Institutet i Stockholm mandag.

Glede

– Intens pågående innsats ved akademiske laboratorier og i farmasiselskaper fokuserer nå på utvikling av legemidler som kan påvirke ulike sykdomstilstander ved enten å aktivere eller blokkere maskineriet som oppfatter oksygentilgangen, skriver juryen.

Prisen på til sammen 9 millioner svenske kroner deles ut i Stockholm 10. desember.

– Denne trioen er glad for å dele prisen, sier nobelkomiteens sekretær Thomas Perlmann etter å ha snakket med prisvinnerne.

Han sier Kaelin var den vanskeligste å få tak i. Perlmann måtte gå via Kaelins søster, som oppga to telefonnummer. Det første så ut til å være feil nummer. Andre nummer var vellykket. Kaelin svarte, og sa at han var «svært glad, nesten målløs» over å ha vunnet nobelprisen, uttalte Perlmann.

Amerikansk-britisk trio

Kaelin og Semenza kommer fra USA. Ratcliffe er fra Storbritannia.

Kaelin er født i 1957. Han er utdannet fra Duke University, Johns Hopkins University og Dana-Farber Cancer Institute. Han er spesialist i indremedisin og onkologi. Siden 1998 har han vært tilknyttet Howard Hughes Medical Institute.

Ratcliffe er født i 1954. Han har bakgrunn fra universitetene i Cambridge og Oxford, og er spesialist i nefrologi. I dag leder han avdelingen for kliniske forsøk ved Francis Crick Institute i London. Han leder også Target Discovery Institute i Oxford.

Semenza er født i 1956. Han har sin utdannelse fra Harvard, University of Pennsylvania, Duke University og Johns Hopkins University. Han er spesialist i pediatri. Siden 2003 har han ledet Vascular Research Program ved Johns Hopkins Institute for Cell Engineeri

Fakta om nobelprisen

* Nobelprisene ble opprettet på grunnlag av testamentet til den svenske oppfinneren, vitenskapsmannen, skribenten og pasifisten Alfred Nobel, som ble en meget formuende mann etter å ha oppfunnet dynamitt.

* Nobelstiftelsen ble i henhold til Alfred Nobels testamente opprettet i 1900 for å forvalte formuen som Nobel etterlot seg. Stiftelsens forvaltningskapital er i dag på over 3 milliarder svenske kroner.

* Nobelprisen har siden 1901 blitt delt ut i kategoriene fysiologi/medisin, fysikk, kjemi, litteratur og fred. I 1968 innstiftet Sveriges Riksbank en pris i økonomi til Alfred Nobels ære. Denne prisen ble første gang utdelt i 1969.

* Hver pris består av en gullmedalje, et diplom, et tilbud om svensk statsborgerskap og penger. Prissummen er i dag på 10 millioner svenske kroner.

* Fra 1901 til 2018 er i alt 590 priser delt ut til 935 prisvinnere. Av disse er 908 personer mens 27 er organisasjoner. Et lite antall prisvinnere har mottatt prisen flere enn én gang, noe som innebærer at 904 enkeltindivider og 24 enkeltorganisasjoner kan kalle seg nobelprisvinnere.

* Mellom 1901 og 2018 har kun 52 kvinner blitt tildelt en nobelpris. Yngste vinner var Malala Yousafzai, som fikk fredsprisen i 2014 da hun var 17 år gammel. Eldste prisvinner er Arthur Ashkin som var 96 år gammel da han fikk fysikkprisen i 2018.

* Alle prisene deles ut 10. desember hvert år, på Alfred Nobels dødsdag. Fredsprisen deles ut i Oslo. De øvrige prisene deles ut i Stockholm. Nobelprisene regnes for å være noen av verdens mest prestisjetunge priser.

(Kilde: Nobelinstituttet, Ritzau)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNUs smittemodell møtt med kald skulder hos FHI

NTNU Covid-19 Task Force har utviklet en matematisk modell fra bunnen av. Folkehelseinstituttet vil heller lage sin egen modell.

Forskere nyter størst tillit blant befolkningen

Det norske folk stoler mest på forskere, viser en ny undersøkelse. Også dommere, jurister og advokater nyter stor tillit blant befolkningen.

Slik gikk det da vi dro til campus for å treffe folk

En god del NTNU-ansatte er nå tilbake på kontorene sine. Er det endelig noe som skjer på campus? Vi måtte sjekke.

Utenlandsstudenter får lån selv om de må være hjemme

Utenlandsstudenter får lån og stipend neste semester selv om de ikke kan starte utenlandsstudiene med en gang, ifølge forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.