Vant Abelkonkurransen for andre gang

15-åringen Andreas Alberg fra Oslo katedralskole stakk av med seieren i Abelkonkurransen, som gikk av stabelen tirsdag kveld.
REGNEMESTER: Andreas Alberg tenker ofte på kompliserte regnestykker når han går til skolen. Det ga uttelling i Abelkonkurransen. 
    
      (Foto: Glen Musk )

REGNEMESTER: Andreas Alberg tenker ofte på kompliserte regnestykker når han går til skolen. Det ga uttelling i Abelkonkurransen.  Foto: Glen Musk

Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet delte ut førstepremien.

Mattetalentet Andreas Alberg utkonkurrerte mer enn 3.400 deltakere fra de innledende rundene. I finalen var det 24 andre deltakere som måtte se seg slått av 15-åringen.

GLADE VINNERE: Dette var de seks beste i Abelkonkurransen 2019. Fra venstre: Eirik Mjaanes, Oslo International School, Olav Hellebust Haaland, Fagerlia videregående skole, Thomas Thrane, Trondheim katedralskole, Andreas Alberg, Oslo kateralskole, Jon Magnus Rosenblad, Valler videregående skole og Erik Mingjun Ma, Trondheim katedralskole.  
    
      (Foto: Glen Musk, Matematikksenteret, NTNU)

GLADE VINNERE: Dette var de seks beste i Abelkonkurransen 2019. Fra venstre: Eirik Mjaanes, Oslo International School, Olav Hellebust Haaland, Fagerlia videregående skole, Thomas Thrane, Trondheim katedralskole, Andreas Alberg, Oslo kateralskole, Jon Magnus Rosenblad, Valler videregående skole og Erik Mingjun Ma, Trondheim katedralskole.   Foto: Glen Musk, Matematikksenteret, NTNU

Skal til OL

– Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noensinne, nå har jeg tro på at vi skal klare å hevde oss i OL, sa Alberg ifølge matematikksenteret.no

Han vant 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Bath, England 15.-22. juli 2019.

Toppidrett

Alberg vant også konkurransen i fjor.

Da fortalte han til Universitetsavisa at han ofte har kompliserte regnestykker i tankene.

– Jeg tenker ofte på oppgaver mens jeg går, for eksempel på vei til skolen, sier han og anslår at han bruker 15-20 timer i uka på matematikk.

Han sa også at han tenker på matematikk som toppidrett.

- Jeg gjør det greit i andre realfag også, men jeg velger å fokusere mest på matematikk. Det er ikke nok tid til å bli best i alle fag. Jeg tenker litt på matematikk som toppidrett, at jeg velger en gren å satse på, sier han og føyer til at han koser seg med det.

Les om fjorårets Abelkonkurranse.


UTFORDREREN: Statssekretær RIkke Høistad Sjøberg deler ut utfordrerprisen til Zejia He fra Oslo International School. 
    
      (Foto: Glen Musk, Matematikksenteret, NTNU)

UTFORDREREN: Statssekretær RIkke Høistad Sjøberg deler ut utfordrerprisen til Zejia He fra Oslo International School.  Foto: Glen Musk, Matematikksenteret, NTNU

Stort potensial hos ung jente

Utfordrerprisen gikk til unge, lovende Zejia He som går i 9. klasse ved Oslo International School. Hennes lave alder og solide resultater gjør henne til en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år, mener juryen.

– Abelkonkurransen er en viktig arena hvor vi kan feire og synliggjøre dyktige talenter i matematikk. De har evnen til å tenke abstrakt, evnen til å se sammenhenger og evnen til å få innsikt i komplekse problemer. Disse talentene er framtida, og har et svært godt utgangspunkt til å bidra med kunnskap for en bedre verden, sa Einar Rønquist, leder ved institutt for matematiske fag, NTNU, til matematikksenteret.no.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram. 

Abelkonkurransen
 • Niels Henrik Abels matematikkonkurranse er en konkurranse i matematisk problemløsning for elever i den videregående skolen, men det er også mulig for yngre elever å delta.
 • Konkurransen består av to runder og en finale. I første runde får deltagerne 20 oppgaver, hver med fem svaralternativer. Disse skal besvares i løpet av 100 minutter.
 • Resultatene fra de innledende rundene summeres, og de beste 20 (noen tilfeller flere) blir invitert til finalen. Det må være minst 16 elever i finalen som er kvalifiserbare til IMO (den internasjonale matematikkolympiaden). I finalen får deltakerne fire timer på å løse fire oppgaver. Her skal man ikke bare finne riktig svar, men også begrunne/bevise det man har gjort.
 • Finalen holdes årlig ved NTNU i Trondheim i begynnelsen av mars.
 • Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening med støtte fra Institutt for matematiske fag, NTNU, Abelstyret, Forskningsrådet og Petroleum Geo-Services (PGS).
 • Kilde: Abelkonkurransen
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Skattejakt i bibliotekene:

Noen bøker er så små at folk fikk synsskader

Fem hundre år gamle prestehåndbøker, byplaner fra etterkrigstiden, og en førsteutgave av en av Isaac Newtons verker. Det er bare noe av det man kan finne på Gunnerusbiblioteket og i Dora-arkivet.

Gjesteskribenten:

Ved universitetene virker det som man snakker om studenter og ikke med dem

Det finnes ingen enkel løsning på den manglende tilliten mellom studenter og ansatte i debatten om tilsynelatende lettkrenkede studenter, men en god start er å snakke mer med studentene og mindre om dem, mener denne ukens gjesteskribent.

Ville gjøre studie på skolestenging - fikk nei

– Vi trenger randomiserte studier for å finne ut om skolestenging er en god idé. Det er sørgelig at vi ikke klarer å gjennomføre det, sier fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

Mener Nokut har for mye makt

Avgått Nokut-direktør Terje Mørland mener dagens regelverk bør slankes.