Iranersaken:

Tapte søksmålet mot staten

De to iranske NTNU-stipendiatene nådde ikke frem med sitt søksmål for å få oppholdstillatelse i Norge. Nå anker de saken.
Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda, men vil anke saken. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda, men vil anke saken.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Oslo tingrett setter en helt ny standard for å nekte iranere muligheten til studere tekniske fag. Dette er helt ukjent i internasjonal praksis, og noe som åpenbart ikke var tiltenkt verken av FN eller EU. Dommen representerer et soleklart brudd med den praksis som har vært fulgt internasjonalt når det gjelder sanksjoner mot Iran, og kan derfor ikke bli stående, skriver advokat Brynjulf Risnes i en epost.

Han representerer Hamideh Kaffash og forteller at både hun og Shahin Akbarnejad vil anke dommen.

Reagerer på regelbruk

Risnes reagerer på at det er brukt en regel i EU-regelverket som aldri tidligere har blitt brukt til å begrunne sanksjoner mot Iran – den såkalte 7B-listen.

- Dette dreier seg i realiteten om de økonomiske sanksjonene mot Iran, og har ingenting med atomprogrammet å gjøre. Når retten på denne måten bruker en regel som gjelder økonomiske sanksjoner til å begrunne sanksjoner overfor Irans atomprogram, innebærer det i realiteten at ingen iranske studenter vil kunne arbeide med programmer knyttet til metaller noe sted i verden. Det har naturligvis aldri vært meningen.

Retten legger blant annet seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST sitt vitnemål til grunn for dette. Han fortalte retten at sanksjonene mot Iran har ført til at landet i større grad trenger egen metallurgisk kompetanse på doktorgradsnivå for å komme videre med sitt atomprogram.

Metallurgi er det overordnede fagfeltet for både Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad.

LES OGSÅ: Dette handler de hemmelige bevisene om
LES OGSÅ: Kan få kjemperegning om de taper saken
LES OGSÅ: Tør ikke ansette iranere

Mener doktorgradene har betydning for Iran

I dommen fra Oslo tingrett presiseres det at rettens prøving skal bygge på situasjonen i aslagstidspunktet. Derfor tas ikke forhandlingene mellom de faste medlemmene i sikkerhetsrådet (USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia + Tyskland), og Iran med mulig opphevelse av sanksjonene, til følge.

Kaffash forsker på om bruk av naturgass i produksjon av ferromangan kan redusere CO2-utslippene. Dette vil ha betydning for Irans forsyningssikkerhet, ifølge dommen. Det vises også til at ferromangan står på UDs vareliste II, og at forskningen dermed omfattes av utlendingsforskriftens paragraf 6-35.

Tingretten mener også at Akbarnejads forskningsprosjekt har betydning for Irans forsyningssikkerhet. Han forsker på filtrering av aluminium. I dommen vises det til at aluminium brukes militært, blant annet til missiler og i sentrifugene man benytter til anriking av uran.

LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: PST mener Norge ikke er strengere enn andre land

De to NTNU-professorene Merete Tangstad og Ragnhild Aune er iranernes veiledere på NTNU. De forklarte i sine vitnemål at kunnskapen man tilegner seg på doktorgradsprogrammet blir publisert, og er offentlig tilgjengelig. Etter domstolens syn må imidlertid kunnskapen man tilegner seg i løpet av et doktorgradsløp forutsettes å gi betydlig kompetanse utover det som er allment tilgjengelig i rettslig forstand.

LES OGSÅ: NTNU-professorer beskyldt for overspilling i rettssaken

Retten er uenig med NTNU-professorer

Tangstad og Aune var også krystallklare på at doktorgradsprosjektene må klassifiseres som grunnforskning. Dette er ikke retten enig i. Her legges den såkalte Frascati-manualen fra OECD til grunn, og i retten mener at det er snakk om anvendt forskning da forskningen går ut på forbedring og modernisering av produksjonsprosesser som allerede skjer kommersielt.

Et annet punkt i søksmålet var at det hadde skjedd ulovlig forskjellsbehandling. Dette på grunn av at Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi hadde tilnærmet like doktorgradsprosjekter på NTNU, og at Khalaghi fikk oppholdstillatelse, mens Kaffash fikk avslag. Retten mener det var saklig grunn for å behandle sakene annerledes. Begrunnelsen for dette er hemmelighetsstemplet.

Selv om tingretten avviser alle punkter i søksmålet, sier retten seg enig med seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI i at saksbehandlingen og avslagene i en rekke tilsvarende saker med iranske forskere fremstår som svært summariske, og mener UNE kunne ha gitt både Kaffash og Akbarnejad en mer utfyllende begrunnelse da de fikk avslag om oppholdstillatelse. Den mangelfulle begrunnelsen, og at deler av bevisene er graderte, har gjort det umulig å få full oversikt over risikoen ved å ta saken til retten. Derfor slipper de to iranerne å betale statens saksomkostninger.

BAKGRUNN:

LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

null
Dette er saken
Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Shahin Akbarnejad og Hamideh Kaffash har saksøkt staten. Til høyre er advokat Brynjulf Risnes.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
 • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis.
 • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og uttrykt bekymring over lang saksbehandlingstid.
 • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
 • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun og Shahin Akbarnejad var blant dem som ble nektet opphold. Nå saksøker de Utlendingsnemda. Søksmålet er finansiert gjennom crowdfunding.
Relaterte artikler

Iranersaken:

NTNU-professorer beskyldt for overspilling i rettssaken

Utlendingsnemdas advokat mener forklaringene til de to NTNU-professorene som vitnet i iranersaken bar preg av at de ønsket å hjelpe stipendiatene sine. Beskyldningene bli blankt avvist.

Iranersaken:

Kan få kjemperegning om de taper saken

Tre punkter skiller staten og de iranske NTNU-stipendiatene. UNEs advokat mener NTNU-professorer kan ha overspilt i retten.

Iranersaken:

Dette handler de hemmelige bevisene om

PST skal ha konkrete bevis som peker på hvorfor NTNU-stipendiatene kan kobles til Irans atomprogram.

Iranersaken i retten:

- Vi tør ikke ansette iranere

NTNU holder av stipendiatstillingene til Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad til rettssaken mot staten er avgjort, men avslagene på oppholdstillatelse tvinger frem diskriminering.

PST: - Vi er ikke strengere enn andre land

Kritikken som går på at Norge er mer restriktive enn andre land overfor iranske forskere er misforstått, ifølge PST. Iran-ekspert Sverre Lodgaard mener PST tolker regelverket feil.

Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon

NTNU-stipendiatene sier de bare vil sørge for mer miljøvennlige prosesser, men norske myndigheter mener kunnskapen kan benyttes til å produsere kjernefysiske våpen.

Slik blir rettssaken mellom NTNU-stipendiatene og staten

To iranske NTNU-stipendiater har saksøkt staten fordi de ble nektet oppholdstillatelse. Utfallet av saken kan få stor betydning for iranere i norsk akademia i fremtiden.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.