- En dyp krise hvis Nord legger ned Nesna

Hvis Nesna blir nedlagt, vil Helgeland i stor grad bli et svart hull i utdanningsnorge, sier stortingsrepresentant Marius Meisfjord Jøsevold.
- Dette er så alvorlig at Stortinget bør mene noe om det, slik at det ikke bare er noe styret ved Nord universitet vedtar, sier Marius Meisfjord Jøsevold om mulig nedleggelse av campus Nesna. 
        
            (Foto: Helene Mariussen)

- Dette er så alvorlig at Stortinget bør mene noe om det, slik at det ikke bare er noe styret ved Nord universitet vedtar, sier Marius Meisfjord Jøsevold om mulig nedleggelse av campus Nesna.  Foto: Helene Mariussen

Jøsevold sitter i utdannings- og forskningskomitéen for SV og besøkte torsdag NTNU sammen med resten av komitéen. Han bor og er oppvokst på Nesna. Svært mange spår at Nesna er den campusen som er mest nedleggingstruet nå når Nord universitet utreder om campusene ved universitetet skal bli færre.

- For lokalsamfunnet er den gamle lærerhøyskolen i Nesna en hjørnesteinsbedrift. Den feiret hundreårsjubileum i fjor og har bidratt til å utdanne helgelendingene. 70 prosent av lærerne på Helgeland er utdannet herfra, sier Jøsevold.

Nesna lærerhøgskole ble etablert i 1918. Deretter ble den omorganisert i 1994 og fikk navnet Høgskolen i Nesna. I 2016 ble høyskolen en del av Nord universitet. Den opprinnelige lærerhøyskolen var den nest eldste høyere utdanningsinstitusjonen i Nord-Norge og den første i Nordland. Og den eneste lærerutdanninga mellom Levanger og Tromsø.


Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Spår at Nesna kan bli lagt ned i en alles kamp mot alle

Stor mangel på lærere og sykepleiere

Men bekymringene for lokalsamfunnet er én ting, mener Jøservold, noe annet er om fusjonsprosessene svarer på dagens behov:

- De gamle høyskolene med tungt profesjonsfokus og et samfunnsoppdrag, svarte på regionenes behov. Dette oppdraget blir borte i de fusjonsprosessene som har foregått. Det er bekymringsfullt. I Nord-Norge mangler vi 800 lærere, i Nordland mangler vi 600 sykepleiere, og så vidt jeg kan se løser ikke fusjonene disse problemene, sier han til Universitetsavisa.

I tillegg til å bo på Nesna, har Jøsevold fått engasjementet for den tidligere lærerhøyskolen inn med morsmelka. Hans mor, Arna Meisfjord, var tidligere rektor ved studiestedet. Da UA spør om ikke helgelendingene bare kan utdanne seg ved NTNU og de andre universitetene, får vi følgende svar:

- Det er klart, men all forskning viser at studenter blir værende i den regionen de tar utdanning. I dette perspektivet er jeg oppriktig bekymret for at Helgeland blir et svart hull.

Frykter nedlegging

- Tror du Nesna blir lagt ned?

- Jeg er redd for at vi blir lagt ned, det er en realistisk tanke. Nesna har ikke hatt det nivået på førstekompetansen som nå kreves. De har vært nødt til å bruke tid og krefter på å løfte ansatte opp på dette nivået. Det har åpenbart gått utover profesjonsutdanninga.

- På hvilken måte?

- Det handler om studentoppfølging. Når en institusjon med knappe ressurser må prioritere innenfor de rammene de har, må de bruke pengene på å løfte de ansatte. Da blir det mindre ressurser til profesjons- og fagutdanning, svarer han.

- Hva skjer hvis Nesna legges ned?

- Da vil det være en kommune i dyp krise. Det vil være en region som står uten den leverandøren som gjennom 100 år har levert lærere til kommunene. Dette er så alvorlig at Stortinget bør mene noe om det, slik at det ikke bare er noe styret ved Nord universitet vedtar, sier Marius Meisfjord Jøsevold.

Dette får han anledning til å diskutere videre på fredag. Da besøker stortingskomitéen Nord universitet.

LES OGSÅ: Store utfordringer for Nord universitet
LES OGSÅ: Næringslivet bekymret for Nord universitets fremtid
LES OGSÅ: Kjemper for å beholde universitetet

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Dette synes et knippe forelesere om den nye timeplanen ved NTNU

Flere forelesere uttrykker at de er glade for å få undervise på campus igjen til høsten. Men det er en dårlig idé å øke andelen kveldsundervisning, mener universitetslektor Ronny Kjelsberg.

NTNU vil kvitte seg med Kongsvoll vokterbolig

Mange ansatte og studenter har feriert eller brukt vokterboligen i faglig sammenheng. Nå vil NTNU avhende eiendommen.

- Vi må slutte å kjefte på hverandre

- Det er urettferdig å snakke om «studentene» som om alle norske studenter har sittet i Frognerparken, sier Henrik Asheim.

Flere institusjoner avlyser fadderarrangementer

Linjeforening ved NTNU kjører digital fadderuke ut denne uken etter mistanke om smitte. Fadderuken i ved Universitetet i Bergen (UiB) velger å droppe fadderarrangement på kveldstid.