Ønsker flere desentraliserte og rullerende studieplasser

Regjeringen vil i budsjettet for 2020 bruke 4,6 millioner kroner på å opprette 100 nye studieplasser i distriktene – også der det ikke er campus.
- Vi ønsker å gi mulighet til å opprette studietilbud også der det ikke er campus, sier statsråd Iselin Nybø. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Vi ønsker å gi mulighet til å opprette studietilbud også der det ikke er campus, sier statsråd Iselin Nybø.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Studieplassene skal kunne rullere mellom ulike utdanningsinstitusjoner. Det er snakk om en ny ordning der universitetene og høyskolene kan søke om å få bruke studieplassene til fleksible og desentraliserte studietilbud, for å dekke skiftende kompetansebehov i distriktene.

– Regjeringen ønsker at folk skal kunne ta utdanningen sin nært der de bor. Dette tiltaket gir oss muligheter til å opprette studietilbud også der det ikke er campus. Det er viktig for å gjøre høyere utdanning mer tilgjengelig i distriktene. Særlig voksne studenter med familie og andre forpliktelser kan finne det vanskelig å reise til en universitetsby for å få formell kompetanse gjennom høyere utdanning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Tidligere i år satte regjeringen av 30 millioner kroner til at universiteter og høyskoler kan søke om støtte for å utvikle og drifte denne typen fleksible utdanningstilbud. I statsbudsjettet for 2020 foreslås det altså at satsingen også omfatter studieplasser.

– Når jeg har reist landet rundt for å få innspill til ny distriktspolitikk, snakker alle bedrifter om viktigheten av å få tak i riktig kompetanse. For at distriktene skal fortsette å hevde seg i årene som kommer, er det helt avgjørende å få på plass desentralisert utdanning, slik at bedrifter og kommuner får den kompetanse de trenger, sier kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H).

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Kallelse – ikke gjør det

Kallelse for å bedre kjønnsbalanse, er en dårlig løsning på et vanskelig problem, skriver gjesteskribent Helge Holden.

- At fagfolk styrer seg selv, er en fane vi må holde høyt

Den norske modellen passer som hånd i hanske med den akademiske kulturen, sa Emil A. Røyrvik da han innledet om kvalitetskultur og god ledelse for NTNUs ledere.

Styringsideologi et hinder for kvalitet i utdanningen

Styringsideologien som samles i begrepet New Public Management fungerer som en barriere mot utdanningskvalitet.

Ledersamling på Oppdal:

Diskuterte indikatorer som middel for å bli bærekraftig

Oppdal: Er bærekraftsindikator det som skal gjøre susen for at NTNU skal ta ned klimaavtrykket? Eller blir det nok et kulepunkt å hake av?