Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.
Øyvind Eikrem har vært ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid i om lag fem år. Han mener seg uttsatt for et forsøk fra kolleger og ledere ved instituttet på «å skitne til en politisk motstander.» 
    
      (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Øyvind Eikrem har vært ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid i om lag fem år. Han mener seg uttsatt for et forsøk fra kolleger og ledere ved instituttet på «å skitne til en politisk motstander.»  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

I brevet klager Eikrem på NTNUs handlemåte i kjølvannet av Filter Nyheters oppslag fra februar i år, hvor de kopler Eikrem til en Facebook-profil som formidler ytringer som oppleves som rasistiske.

Filter-oppslaget var den da siste utviklingen i en sak som har pågått siden 2018, da Eikrem ble intervjuet av det høyreorienterte nettstedet Resett hvor han kommenterte hendelsen hvor to afghanske tenåringer ble drept. Kort tid etter intervjuet skrev UA at Eikrem ble innkalt til samtale med instituttlederen ved Institutt for sosialt arbeid (ISA), hvor Eikrem er ansatt.

Kort tid etter oppslaget ble Eikrem ifølge organisasjonsdirektør Ida Munkeby kalt inn til samtale. I mai ble han varslet av dekan Marit Reitan at man ville foreta innsyn i hans datautstyr for å finne ut om han kan koples til fb-profiler som sprer rasistisk innhold. Om det ved dette kan dokumenteres at han har «brutt IKT-reglementet» (Reitans formulering i brevet til Eikrem) risikerer han å miste jobben.

Ytringsfrihet

Hovedpersonen selv mener NTNU bryter med ytringsfriheten i sin handlemåte overfor ham. «(A)rbeidsgiver legger seg bort i forhold som er trivielle og urelaterte til min stilling ved den nevnte arbeidsplassen», skriver Eikrem i klagen som legges fram for Sivilombudsmannen. Her hevder Eikrem at han blir utsatt for et forsøk fra kolleger og ledere ved instituttet på «å skitne til en politisk motstander.»

Han er særlig kritisk til dekan Marit Reitans handlemåte i denne saken.

«Jeg vil mene at det står i klar motsetning til den grunnleggende ytringsfrihet som alle mennesker måtte ha, og at NTNU trår klart utenfor det området som de kan granske/styre/ bestemme med denne prosessen de har initiert,» skriver Eikrem.

Fryktkultur

Han mener dette bidrar til å skape en «fryktkultur» ved NTNU.

«Jeg vil avslutningsvis påpeke at jeg i 2018 var gjenstand for en omfattende debatt om ytringsfriheten i offentligheten som ansatt ved NTNU, hvor arbeidsgiver den gang tydelig ga uttrykk for at lovlighet var grensen for ansattes ytringsmuligheter i tillegg til at rektor (etter langt om lenge og kun grunnet medietrykk i hovedstadsmediene) kom med en slags beklagelse,» skriver Eikrem, og viser til to intervjuer UA gjorde med henholdsvis daværende rektor Gunnar Bovim samt dekan Marit Reitan.

Bovim: - Her tråkket vi feil

Reitan: - Eikrem er innenfor

Eikrem oppfatter at prosessen som er iverksatt mot ham nå må forstås på denne bakgrunn:

«Mitt syn er at NTNUs forsøk (initiert av dekan Marit Reitan) på å sette i gang en granskning basert på "Filter Nyheters" påstander er et takk for sist og er meget kjærkomment for enkelte ledere ved NTNU. Dette er forstemmende», skriver Øyvind Eikrem i sin klage til Sivilombudsmannen.

Eikrem sendte inn brevet i slutten av juni. Behandlingsfrist er tre uker.

NTNU vs Øyvind Eikrem
Eikrem Montasje 

Eikrem Montasje 

 • Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU ble intervjuet av Resett tidlig i fjor høst i forbindelse med drapet på to afghanske menn i Trondheim.
 • I etterkant av intervjuet ble Eikrem kalt inn på instituttlederens kontor hvor han ble kritisert for uttalelsene til nettstedet.
 • Intervjuet førte til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet ved NTNU. Rektor Gunnar Bovim var raskt ute og sa at ytringsfriheten ved NTNU er absolutt, så lenge en overholder norsk lov.
 • Også dekanen ved fakultet Eikrem tilhører slo i etterkant av intervjuet fast at dette er uttalelser som er innenfor hva en vitenskapelig ansatt ved NTNU kan si.
 • To måneder etter intervjuet med Resett ble det kjent at 44 studenter har signert et klagebrev mot Eikrem i forbindelse med uttalelsene. Eikrem fikk beskjed om å behandle brevet konfidensielt. Med det blusset diskusjonen om ytringsfrihet opp igjen.
 • Rektor Gunnar Bovim gikk kort tid etter at saken ble kjent ut og sa at NTNU hadde behandlet saken dårlig, og at Eikrem ikke skulle fått munnkurv. - Det er bare å legge seg flat her, sa Bovim.
 • I februar i 2020 publiserte Filter Nyheter en reportasje som kopler Eikrem til en høyreorientert profil på Facebook som oppleves å spre rasistisk innhold. Eikrem benekter befatning med profilen.
 • Straks etter ble han kalt inn til NTNU-ledelsen for samtale. I mai ble han varslet om at det vil bli foretatt innsyn i hans datamaskin.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.