Carl von Linné-benken i Botanisk hage blir værende

SVs forslag om å fjerne dedikasjonen på Carl von Linné-benken i Botanisk hage på Tøyen, får ikke gehør hos ledelsen ved Universitetet i Oslo.
UiO har behandlet forespørselen fra bydelsutvalget, og avgjort at benken blir stående. 
        
            (Foto: Ola Gamst Sæther/Uniforum)

UiO har behandlet forespørselen fra bydelsutvalget, og avgjort at benken blir stående.  Foto: Ola Gamst Sæther/Uniforum

Naturhistorisk museum mener benken markerer en viktig del av vitenskapens historie.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo ville ha fjernet en benk bygget til ære for den svenske vitenskapspionéren Carl von Linné, som står i Botanisk hage. Bakgrunnen var at de mente Linné var rasistisk.

Utvalget meldte at de ville sende en formell oppfordring til universitetet i Oslo på tirsdag. Den ble behandlet samme dag, og nå har ledelsen ved Naturhistorisk museum bestemt at benken blir værende, melder Uniforum.

LES OGSÅ:

– Vi har en benk. Den står der og vi ser ikke at det er aktuelt å fjerne den som respons på det som kom fra bydelsutvalget, sier fungerende museumsdirektør Jan Lifjeld til Khrono.

Lifjeld understreker imidlertid at Naturhistorisk museum ikke ønsker å skjule at Linné gjorde vurderinger som i dag anses som forkastelige. Svensken forsøkte på ett tidspunkt å kategorisere menneskearten inn i fire ulike raser.

— Denne debatten har belyst en annen viktig side av Linné som kanskje ikke alle har vært klar over, og det har vært opplysende, sier Lifjeld.

Rektor Svein Stølen sier til nettavisa at han stiller seg bak avgjørelsen. Han mener saken er blåst ut av proporsjoner, men åpner for at plaketten ved siden av benken kan endres på. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Norge til topps i forskning på klimaendringer

Norge er det landet i verden som forsker mest på klimaendringer justert for landets størrelse viser analyse fra Nifu. - Vi produserer tre ganger så mye som landets størrelse skulle tilsi.

Han er Ålesunds beste underviser

Mark Pasquine er tildelt «Studentenes studiekvalitetspris» ved NTNU i Ålesund.

Gjesteskribenten:

Hvem «eier» egentlig døden?

Et merkelig spørsmål vil kanskje noen hevde. Likefullt har dette spørsmålet dukket opp hos meg flere ganger dette siste året, hvor jeg som gjesteskribent for UA har delt ulike refleksjoner knyttet til min mors død for snart et år siden.

18 nye tilfeller av korona ved NHH

De siste to døgnene har 18 studenter ved Norges Handelshøgskole i Bergen fått bekreftet koronasmitte.