Starmus:

- Vi kan arrangere en bedre og billigere festival på egen hånd

Under onsdagens styremøte var det enighet om at NTNU må fortsette å arrangere vitenskapsfestivaler, men det var ikke den helt store oppslutningen om en ny runde med Starmus.
Aksel Tjora (t.v.) mener Starmus var for dyrt og at NTNU kan arrangere en bedre og billigere festival på egen hånd. Christoffer Vikebø Nesse (i midten) mener derimot at NTNU bør satse hardt og gå får en runde til med Starmus. Her er de avbildet under styremøtet onsdag. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Aksel Tjora (t.v.) mener Starmus var for dyrt og at NTNU kan arrangere en bedre og billigere festival på egen hånd. Christoffer Vikebø Nesse (i midten) mener derimot at NTNU bør satse hardt og gå får en runde til med Starmus. Her er de avbildet under styremøtet onsdag.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

- Alle ære til NTNU for å ha fått, og gjennomført, dette arrangementet. Det er et virkelig skup. Men når det er sagt, synes jeg det har vært litt høy sigarføring, sa Kristin Melum Eide da NTNUs styre behandlet Starmus-rapporten onsdag.

Der pekes det på at arrangmentet totalt sett kan sees på som en suksess, til tross for at arrangementet ikke levde opp til alle forventingene forskjellige aktører hadde i forkant.

- Det var morsomt å være med på formidlingen av kunnskap til personer i Trondheim, men jeg fikk litt assosiasjoner til IOC med VIP-billettene og sjampanjen, i  tillegg til at billettene var såpass dyre at det ikke ga byens borgere  den tilgangen de kunne hatt, fortsatte hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Her kan du lese alt vi publiserer om Starmus.

For dyre billetter

I forkant av diskusjonen rundt bordet hadde organisasjonsdirektør Ida Munkeby lagt frem rapporten i en nedstrippet versjon.

- Skal vi arrangere en slik festival, må det være samlende for NTNU, i tillegg til at festivalen må interagere med flest mulig andre. Derfor mener jeg vi må gi slipp på Starmus og heller satse på en egen festival, sa Eide og fikk støtte fra Aksel Tjora.

- Vi må ha en mer inkluderende festival. Ja, det var mange unge som var i Nidarøhallen, men det var enda flere som ikke var med ettersom foreldrene ikke hadde råd til å betale de dyre billettene, sa han før han fortsatte:

- Hva med å lage festivalen her oppe på Gløshaugen? Jeg tror vi får til å arrangere en bedre og billigere festival her som kommer til å være åpen for flere, og samtidig får vi gitt et inntrykk av hva en levende campus er.

Medieomtale overvurdert

Tjora mente også at betydningen av internasjonal pressedekning nok var overdrevet.

- Jeg tror nok ikke den langvarige verdien av den medieomtalen er spesielt stor.

Her fikk han støtte av Tim Torvatn.

- Om en spør noen om fire til fem år hvor Starmus ble arrangert i 2017, er det nok de færreste som husker det, sa han og la til at NTNU bør ha ha mer av styringen neste gang det skal arrangeres en vitenskapsfestival i byen, uavhengig av hvilket navn den går under.

Et krevende internasjonalt samarbeid og dårlig tid ble i rapporten trukket frem som årsaker til at flere av forventingene til festivalen ikke ble innfridd, noe som igjen førte til et underskudd.

- Fallhøyden vil nok være stor om vi velger å arrangere Starmus igjen. Det er mange punkter hvor vi mangler påvirkningskraft i festivalplanleggingen, og jeg tror at hvis vi bruker våre krefter på å lage en egen festival vil vi stå mye sterkere, sa Kjersti Møller.

Ètt styremedlem støtte ny runde med Starmus

Den eneste som tok til orde for nok en runde med Starmus var studentrepresentanten Christoffer Vikebø Nesse.

- Jeg tror vi må være tøffere enn dette. Vi har bedre tid til å planlegge neste festival enn vi hadde i denne runden, og jeg synes heller ikke vi skal undervurdere betydningen en slik festival har for rekrutteringen. Det er kanskje rett som Tjora og Torvatn sier at folk om fire til fem år ikke husker hvor festivalen ble arrangert i 2017, men barn husker at de så noe, og det tror jeg har inspirert mange unge, sa han og la til:

- Jeg vil slå et slag for at vi tar en sjanse og arrangerer festivalen igjen.

Etter runden rundt styrebordet konkluderte rektor Gunnar Bovim slik:

- Det var en stor risiko, og en stor kostnad. Det er det ikke noe tvil om. Det jeg hører når dere snakker, er et signal om at vitenskapsfestivaler er noe vi skal drive med, men samtidig hører jeg også at dere har de samme refleksjonene rundt Starmus som det vi i ledelsen har. I denne saken ønsker jeg ikke å konkludere nå, men dette vil bli diskutert videre i ledelsen, avsluttet han.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA-kommentaren:

En debatt på nippet til å gå bananas

Det nærmer seg politisk behandling av NTNUs store campusprosjekt. Det er nå det gjelder. Da er det fristende for aktørene å ty til retoriske virkemidler.

To nye meritterte undervisere ved NTNU

Førsteamanuensis Paula Rice og professor Arne Krokan er tildelt stats som meritterte undervisere.

Bevar ironien?

«Utbygging av Vestskråningen og ivaretakelse av grøntarealer er ikke gjensidig utelukkende. En utadrettet utbygging av Vestskråningen vil sannsynligvis føre til større bruk av den minst brukte delen av Høyskoleparken.» skriver styret ved Studentersamfundet i denne ytringen.

The big challenge: Ein festival for folk flest?

«Store og flotte ord, men handlingar talar som kjend høgare enn ord, og det å setje ein skyhøg pris på billettane gjer festivalen utilgjengeleg for mange studentar. Kven er neste generasjon som skal forsøke å løyse framtidas utfordringar viss ikkje studentane?» skriv studentleiaren i denne ytringa.