NTNUs nye studentombud:

- Jeg gleder meg veldig til å møte studentene

2. oktober er han på plass. Lennart Soligard (40) er NTNUs nye, og aller første, studentombud.
- Jeg ønsker å være tilgjengelig for studentene og synlig i studentmiljøet. De skal kunne spørre meg om hva de vil, og jeg vil forsøke å hjelpe studenter som opplever at de har blitt utsatt for urett, sier Soligard. 

- Jeg ønsker å være tilgjengelig for studentene og synlig i studentmiljøet. De skal kunne spørre meg om hva de vil, og jeg vil forsøke å hjelpe studenter som opplever at de har blitt utsatt for urett, sier Soligard. 

Soligard er, som NTNU ønsket da de lyste ut stillingen, utdannet jurist. Han jobber i dag som seniorrådgiver i oppvekst- og utdanningsavdelingen ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

- Jeg gleder meg veldig til å møte studentene, sier han til UA.

Det nye studentombudet skal være en uavhengig bistandsperson overfor studentene og skal gi råd om hva de kan og bør foreta seg for å ivareta sine interesser. Det er meningen at saker som studentombudet involveres i skal «løses nærmest der de oppstår», heter det i utlysningsteksten.

Følg UA på FacebookTwitter og Instagram.

- De skal kunne spørre om hva de vil

Det er ennå en stund til han tiltrer, men Soligard har gjort seg noen tanker om hvilke oppgaver den nye jobben vil medføre:

- Jeg ønsker å være tilgjengelig for studentene og synlig i studentmiljøet. De skal kunne spørre meg om hva de vil, og jeg vil forsøke å hjelpe studenter som opplever at de har blitt utsatt for urett, sier Soligard.

Det eneste han ikke kan bidra med er spørsmål knyttet til Lånekassen og studentsamskipnaden. Soligard sier eksempler på saker han tror dukker opp kan være trakassering eller urettferdig behandling i forhold til sensur eller praksis.

- Jeg er spent på hvilke saker det blir mest henvendelser om, sier han.

- Bedre med hjelp fra studentombudet

Leder Marte Øien i Studenttinget har tidligere sagt til UA at mange saker som i dag kommer til Studenttinget vil være aktuelle for et studentombud. I dag støtter de seg ofte på universitetets jurister.

- Det vi kan bidra med i slike saker er å lytte og å forsøke å henvise studentene videre, men det er langt bedre om de kan få hjelp i første ledd av et studentombud, sa Øien.

Blant annet problemstillinger rundt skikkethetsvurderinger er et område Studenttinget tror studentombudet må jobbe med.

LES OGSÅ: Studenttinget jubler for studentombud på NTNU

Skal være til stede i alle studiebyene

Det er ennå ikke bestemt hvor studentombudet skal ha kontor, men hovedsetet blir i Trondheim. Soligard sier det også er viktig med tilstedeværelse i Gjøvik og Ålesund. Hvor ofte han kommer til å være til stede i de forskjellige byene er heller ikke bestemt, men vil bli avgjort blant annet etter behov.

Følg Universitetsavisa på  FacebookTwitter  og  Instagram.

Gjennom jobben hos Fylkesmannen har Soligard jobbet med råd og veiledning overfor elever, foreldre skoler og kommuner siden 2009. Derfor kjenner han opplæringsloven godt. Nå ser han frem til å fordype seg i universitets- og høgskoleloven.

- Hvorfor ville du bli studentombud?

- Det er innenfor det samme faget som jeg jobber med nå. Jeg kjenner elevrettighetene ganske godt, og vil gjøre meg mer kjent med rettsområdet som omfatter studentene. Det blir spennende å komme på en ny plass i et nytt miljø og å få økt min egen kompetanse, sier han.

Selv om han er utdannet ved Universitetet i Oslo, kjenner Soligard NTNU godt. Han har tatt ex.phil. på Dragvoll for en del år siden, og er født og oppvokst i Trondheim.

LES OGSÅ: Vil gjøre det påbudt å ha studentombud


Mine ganske grunnleggende krav om å kunne lese og skrive som en voksen er for øvrig nyttig kunnskap for absolutt alle, uavhengig om de velger en akademisk utdannelse eller ikke.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Et virus skal ikke stoppe meg!

To ganger i året går Klovneløpet av stabelen i studentbyen Trondheim. På grunn av koronaviruset gjennomføres vårens etappe med én mann – og ikke i Trondheim.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Forskningsleder går av etter konflikt med EU

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. Men han var allerede bedt om å trekke seg.

Doktorkandidat overlevar på under 3000 kroner i månaden

Når han har betalt husleiga, har doktorkandidat Seid Mussa Ahmed 2648 kroner igjen å leva av. Statsråd Henrik Asheim vil no ta opp situasjonen til internasjonale studentar.