Forslag om ny omstridt ledelsesmodell i akademia

Universitets- og høgskolelovutvalget foreslår krav om at de universitetene som i dag har valgt rektor, også skal ha ekstern styreleder. Rektor Svein Stølen mener dette er en svært dårlig modell for UiO.
Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo, UiO 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo, UiO  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Forslaget møter sterk motstand. Det skriver Khrono.

Ifølge kilder avisen har snakket med, vil utvalget ikke levere fra seg noen enstemmig utredning til Kunnskapsdepartementet torsdag.

Utvalget har hatt i oppdrag å gå gjennom og regulere regelverket for universitet, høgskoler og studentvelferden.

Utvalget foreslår en blanding av de to ledermodellene man kan velge mellom i dag, erfarer Khrono. Et flertall i utvalget mener det fortsatt skal være opp til styrene ved universitetene og høgskolene selv om de vil ha valgt eller ansatt rektor.

Men et klart flertall foreslår at de som i dag har valgt rektor også skal ha ekstern styreleder - oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, og ikke som i dag, at den valgte rektoren også er styreleder.

— Dette er en svært dårlig modell for Universitetet i Oslo (UiO). Jeg trodde vi var ferdig med denne debatten, dette er en omkamp, sier UiO-rektor Svein Stølen til avisen. Han er selv valgt rektor og styreleder.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Regjeringen vil la noen studenter få vende tilbake

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte, sa statasminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nettbasert undervisning:

– Litt anarki i valg av digitale løsninger

Professor Rune Hjelsvold har sett på hvordan det egentlig går med den nettbaserte undervisningen på NTNU. – Underviserne bruker 28 ulike verktøy, det blir uoversiktlig, sier han.

Store forskjeller mellom fakulteter:

SU gir bokstavkarakterer til nesten alle studentene

NTNU har besluttet å endre 370 emner hvor det avlegges eksamen denne våren fra bokstavkarakter til enten bestått eller ikke bestått. Ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) endrer de bare tre emner.

Medisinprofessor, overlege og dikter

Unni Syversen er professor i endokrinologi ved NTNU, overlege ved St. Olavs hospital - og skriver dikt om koronaepidemien.