Forslag om ny omstridt ledelsesmodell i akademia

Universitets- og høgskolelovutvalget foreslår krav om at de universitetene som i dag har valgt rektor, også skal ha ekstern styreleder. Rektor Svein Stølen mener dette er en svært dårlig modell for UiO.
Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo, UiO 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Rektor Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo, UiO  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Forslaget møter sterk motstand. Det skriver Khrono.

Ifølge kilder avisen har snakket med, vil utvalget ikke levere fra seg noen enstemmig utredning til Kunnskapsdepartementet torsdag.

Utvalget har hatt i oppdrag å gå gjennom og regulere regelverket for universitet, høgskoler og studentvelferden.

Utvalget foreslår en blanding av de to ledermodellene man kan velge mellom i dag, erfarer Khrono. Et flertall i utvalget mener det fortsatt skal være opp til styrene ved universitetene og høgskolene selv om de vil ha valgt eller ansatt rektor.

Men et klart flertall foreslår at de som i dag har valgt rektor også skal ha ekstern styreleder - oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, og ikke som i dag, at den valgte rektoren også er styreleder.

— Dette er en svært dårlig modell for Universitetet i Oslo (UiO). Jeg trodde vi var ferdig med denne debatten, dette er en omkamp, sier UiO-rektor Svein Stølen til avisen. Han er selv valgt rektor og styreleder.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Tror ikke NTNU vil fusjonere med tidligere HiNT

Aksel Tjora tror ikke NTNU kommer til å ta tidligere HiNT under sine vinger. – Men samtidig så har NTNU blitt et annet universitet etter fusjonen. NTNU burde kanskje ta et tydeligere regionalt ansvar isteden for å prøve å være et toppuniversitet? spør han.

Her har de mål om å skape et «levende laboratorium»

Ny strategi skal gjøre området rundt Elgeseter gate i Trondheim til et «innovasjonsdistrikt i verdensklasse».

Vedum lover flere studieplasser i distriktene

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lover å opprette flere studieplasser i distriktene dersom han kommer i regjering ved valget i 2021.