Studentene får streng formaning på eksamen

NTNU instruerer nå studentene om at det ikke er tillatt å kommunisere med andre om eksamensoppgaven. – Streng tekst, kommenterer Bjørn Otto Sverdrup.

– Er det juks å kommunisere med andre og si hvilken oppgave man jobber med? spurte Bjørn Otto Sverdrup.
Publisert Sist oppdatert

NTNU har utarbeidet en ny tekst som skal skrives på eksamensoppgavene under hjemmeeksamener. Det kom fram under styremøtet torsdag.

«Under eksamen er det ikke tillatt å kommunisere med andre personer om oppgaven eller å distribuere utkast til svar. Slik kommunikasjon er å anse som juks», lyder teksten.

Prorektor Marit Reitan fastslo at 140 er mistenkt for juks etter vårens eksamener.

– Samarbeid mellom studenter er hovedproblemet, sa Reitan.

Etterhvert som koronasmitten nå har økt på igjen, er det blitt avgjort at det også i høst blir en høy andel hjemmeeksamener. NTNU vil nå informere studentene bedre om hva som faktisk er juks, og om konsekvensene, ifølge Reitan.

Juks å kommunisere?

Bjørn Otto Sverdrup mener imidlertid teksten er vel streng.

– Er det juks å kommunisere med andre og si hvilken oppgave man jobber med? Tror du flere eller færre vil jukse med denne teksten? spurte Sverdrup retorisk.

Ingvill Stuvøy synes også formuleringen om juks er streng.

– Dessuten kan ikke denne samarbeidsregelen kontrolleres på en god måte, sa Stuvøy.

Reitan understreket at meningen med teksten er å gjøre det tydeligere hva som er juks. Teksten er hentet fra Universitetet i Oslo, kunne hun fortelle.

– Men vi tar med oss disse innspillene, sa hun.

To meters avstand

NTNU har nå gått ut og sagt at alle eksamener som kan endres til hjemmeeksamen, skal endres.

– Da vi startet planleggingen i vår, trodde vi at det var gode muligheter for skoleeksamen, sa Reitan.

Hun påpekte at flere ting nå har endret seg. Smittevernoverlegen har kommet med pålegg om to meters avstand, og om bedre rutiner for inn- og utfart i lokalet. To meter avstand betyr at kapasiteten på Sluppen reduseres fra 1297 til 741, og på Dragvoll fra 655 til 324.

– Vi har fått mange henvendelser fra studenter som er redde for å bli satt i karantene før jul på grunn av at det har vært smitte på eksamen. Andre er redde for å bli smittet under eksamen, og for å smitte besteforeldre når de kommer hjem til jul, sa Reitan.

Akkurat nå er det planlagt for 663 hjemmeeksamener og 591 skoleeksamener, men det vil bli flere hjemmeeksamener.

– Med en tometersregel vil ikke de andre studentene bli satt i karantene dersom det skulle oppstå smitte under eksamen, klargjorde rektor Anne Borg.

Vil vurdere mer underveis

Kristin Melum Eide hadde innspill til mulige eksamenslokaler.

– Nå i disse koronatider vil jeg tro at det står mange idrettsarenaer ledige? sa Eide.

Marit Reitan svarte at man har diskutert andre lokaler, og Berit Kjeldstad jobber videre med denne saken.

Mathilde Eiksund sa at mange studenter har meldt sin bekymring for hvordan skoleeksamen skal gjennomføres. Hun ville gjerne vite om det kan være andre måter å vurdere studentene på.

– Kan underveisvurdering være en alternativ vurderingsform? Det blir sårbart når sluttvurdering er den eneste formen, sa Eiksund.