Forskningsrådet går ut mot piratnettsteder

– Forskningsrådet er helt imot ulovlig deling av opphavrettbeskyttet materiale, slik Sci-Hub driver med, sier direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

LOVLIG: Forskningsrådet vil ha fri tilgang på forskning - men på lovlige måter, sier John Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet.
Publisert Sist oppdatert

Universitetsavisa skrev nylig om bruken av piratnettstedet Sci-Hub, der all forskning ligger åpent og gratis tilgjengelig. Nettstedet er ulovlig.

– Forskningsrådet er helt imot ulovlig deling av opphavrettbeskyttet materiale, slik Sci-Hub driver med, sier direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.

– Sci-Hub baserer sin virksomhet på ideer som «knowledge to all» og «open access». Dette er jo ikke ulikt ideene som ligger bak Plan S?

– Vår posisjon er tydelig: Vi ønsker at offentlig finansiert forskning skal være åpent tilgjengelig - på lovlige måter. Det er en fundamental forskjell mellom det og ulovlig deling av beskyttet materiale, slik Sci-Hub gjør, sier Røttingen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Ingen opphavsrettigheter

Sci-Hub går også inn for «no copyright» - dette harmonerer ikke med Plan S.

– Nei, Plan S går ikke mot opphavsretten. Tvert imot. Vi mener at forfatterne skal beholde rettighetene til sine arbeider, slik at de kan gjøre det fritt tilgjengelig for bruk og ikke legge det bak betalingsmurer, som begrenser mulighetene for tilgang til forskningen, sier Røttingen.

Les mer om Plan S her.

Riktig å ikke fornye avtalen

Han mener det var riktig beslutning ikke å fornye avtalen med Elsevier.

- Avtalen oppnådde ikke de ønskede resultatene eller bevegelse mot åpen publisering. Den nye avtalen med Wiley, hvor vilkårene Norge har satt for åpen publisering oppfylles, viser jo også at politikken for åpen tilgang til forskning gir resultater, sier Røttingen.

Han påpeker at utgangspunktet for Plan S er at høye betalingmurer for tilgang til forskning ikke er en bærekraftig modell. Forskningsrådet ønsker at forlagene skal endre publiseringsmodell og dermed sikre at slik tilgjengelighet er lovlig.