Statsbudsjettet:

Ønsker budsjettperioder på fire år av gangen

Forskningsrådet mener regjeringen tar et steg i feil retning med sitt forslag til statsbudsjett for 2020.
John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, mener tildelingene er for uforutsigbare med dagens system og etterspør 4-årige langtidsbudsjetter for Forskningsrådet. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, mener tildelingene er for uforutsigbare med dagens system og etterspør 4-årige langtidsbudsjetter for Forskningsrådet.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- I en tid med betydelige omstillingsutfordringer knyttet til klima, lavutslipp, nyskaping i næringslivet, globalisering og mer effektive offentlige tjenester er ikke dette veien å gå, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, i en pressemelding.

Der skriver forskningsrådet at forslaget til statsbudsjett for 2020 innebærer en realnedgang til forskning og innovasjon. Andelen av brutto nasjonalprodukt synker fra 1,06 til 1,03 prosent, noe som utgjør omtrent en milliard. Halvparten av reduksjonen er ifølge Forskningsrådet knyttet til deres egne avsteninger som er «skapt av manglende forutsigbarhet i tildelingssystemet».

- Det er nødvendig at styringen og tildelinger til Forskningsrådet fra de 15 departementene fremover blir mer forutsigbar og langsiktig for å unngå slike midlertidige kutt i FoU-investeringene. Vi mener det bør vurderes å etablere et 4-årig langtidsbudsjett for Forskningsrådet, sier han.

LES OGSÅ: Foreslår å bevilge 585 millioner til oppfølging av langtidsplanen

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kvantefysikk:

Hevder å ha gjort stort data-gjennombrudd

Googles forskerne sier de har fullført en utregning som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt tusener av år på, på kun noen få minutter.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.