Han blir direktør i Norsk Industri

Fungerende administrerende direktør i Norsk Industri fikk mye oppmerksomhet på grunn av sin SMS-kommunikasjon med Anne Borg. Nå er det klart hvem som skal ha stillingen permanent.

Harald Solberg tar over som administrerende direktør i Norsk Industri etter Stein Lier-Hansen. Knut Sunde har vært fungerende direktør etter Lier-Hansen gikk av.
Publisert Sist oppdatert

Harald Solberg (47) blir ny administrerende direktør i Norsk Industri, melder foreningen i en pressemelding. Han kommer fra Norges Rederiforbund, som han har ledet siden 2018.

Solberg overtar stillingen etter Stein Lier-Hansen, som i desember i fjor gikk av etter 17 år som leder av Norsk Industri. 

- Industrien står overfor mange utfordringer, og trenger en tydelig stemme til å fremme gode løsninger. Harald Solberg er den rette personen til å lede dette arbeidet, og som styreleder ser jeg frem til å samarbeide med han, sier styreleder Ståle Kyllingstad i Norsk Industri i en pressemelding torsdag.

- Aldri aktuelt å ta over jobben

Det er bransje- og industripolitisk direktør, Knut E. Sunde, som er fungerende leder i Norsk Industri til ny administrerende direktør er på plass. 

I en e-post til Universitetsavisa opplyser Sunde at det aldri var aktuelt for ham å ta over jobben som administrerende direktør. 

- Det informerte jeg også styreleder tidlig om. Jeg vil fungere i stillingen frem til Harald Solberg tar over, og jeg ser fram til å jobbe med ham, sier han. 

Knut E. Sunde, fungerende administrerende direktør i Norsk Industri.

I desember stormet det rundt ham og NTNU-rektor Anne Borg, etter at hun i et leserinnlegg offentlig refset to NTNU-forskere etter ekstensiv kommunikasjon med Sunde. Han fikk også lese gjennom innlegget før Borg sendte det til DN.

Ansvarlig redaktør Jan M. Moberg i Teknisk Ukeblad skrev i en kommentar 15. desember at Knut Sunde hadde svekket sjansene sine til toppjobben i Norsk Industri.

- Bråket rundt kjernekraft, Rystad Energy, forskere og rektor på NTNU kan få konsekvenser for hvem som skal lede Norsk Industri videre. Man trenger ikke å være omdømmeekspert for å anta at Sundes handlemåte, uttalelser og sms-er i NTNU-saken har svekket hans eventuelle kandidatur, skrev Moberg.

- Burde ikke formulert seg slik

Sunde beklaget også SMS-utvekslingen i et eget innlegg i Dagens Næringsliv 14. desember. Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sa til Universitetsavisa at det var på sin plass. 

- Han burde ikke ha formulert seg slik, noe han også selv sier. Det skal ikke herske noen tvil om at NHO forsvarer fri forskning, tvert imot trenger vi at enda flere forskere vil delta i den frie samfunnsdebatten med ekspertise og innsikt, sa Almlid. 

UA har henvendt seg til den nye lederen Harald Solberg med noen spørsmål om Norsk Industris forhold til akademia. Solberg skriver følgende: 

- Jeg ser frem til å starte i jobben i Norsk Industri etter endt oppsigelsestid i Norges Rederiforbund. Inntil det kommer jeg ikke til å gå inn i enkeltsaker hos min nye arbeidsgiver.  

Saken ble oppdatert torsdag ettermiddag med svar fra Knut Sunde. Fredag med svar fra Solberg.

Følg UA på Facebook og Instagram.