leder

Grenseløse industrilobbyister må beherske seg

Det kan ikke være fritt fram for lobbyister i NHO å presse forskere og universitetsledere så langt det går, og overlate til universitetenes folk å sette grensene.

Vær på vakt når du SMS-er med denne mannen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

«En av Norges mektiste industrilobbyister, Knut Erling Sunde.»

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Slik ble mannen som førte an i den famøse SMS-utvekslingen mellom ham og Anne Borg presentert i en reportasje i Aftenposten for temmelig nøyaktig tre år siden, 9. desember 2020. «I midten av juni starter SMS-utvekslingen som skal endre Norge», innleder reportasjen. Den gangen melder Norsk Industris Knut Sunde med statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Sunde er direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri. Den gangen var prosjektet hans ikke å motivere NTNUs rektor til å legge et par av universitetets forskere i bånd, men å overtale regjeringen til å gi unntak i karantenereglene for utenlandske arbeidstakere. «Beslutningen får store konsekvenser», skriver Aftenpostens reportere.

Sundes framoverlente lobbyering gir resultater. Norge anno vinter og vår 2020 er stengt ned, men regjeringen lar seg overtale til å gi unntak for de strenge karantenereglene. Fra og med juli lander 77 fly med bekreftet smitte ombord på norske flyplasser. De kommer fra Polen og Litauen. Importsmitten de forårsaker er blant årsakene til den andre smittebølgen i Norge.

Også Aftenposten ba om innsyn i blant annet meldingsutvekslinger mellom Norsk Industris ledende lobbyist og en leder i en offentlig institusjon, her en statssekretær i et departement. Den gangen i 2020 går det Sundes vei.

I tilfellet NTNU ender det med at rektoren til slutt velger å fratre.

Sunde har gjort offentlig avbikt, slik Borg gjorde. I sistnevntes tilfelle var ikke unnskyldning nok, og Borg valgte å ta konsekvensen av situasjonen hun selv slår fast hun var ansvarlig for. Sunde har fått offentlig refs av sin administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid. Så er spørsmålet om Norsk Industri, og moderinstitusjonen NHO, mener det får holde. Sikkert er det at universitetsledere – og forskere rundt om – heretter merker seg navnet, og situasjonen.

NTNU har mange avtaler med partnere i industrien. På sin første pressekonferanse som konstituert rektor forsvarte Tor Grande sitt universitets omfattende kontakt med næringslivet. Han medga samtidig at man nok bør ta en nærmere kikk på disse avtalenes form, innhold og omfang.

Det kan ikke være fritt fram for næringslivsfolk å presse på, og tenke som så at så lenge ingen sier stopp er det bare å pushe på. Et fruktbart samarbeid er avhengig av at begge sider respekterer den andre parts autonomi. Det har ikke skjedd her. Nå har den ene deltakeren i den ulykksalige SMS-tråden valgt å takke for seg.