Rekordlange ventelister på studentboligene i Gjøvik

Allerede før studentene hadde fått svar på hvilke studieplass de var tilbudt var det tomt for ledige studentboliger i Gjøvik. Om et par uker kan også det private markedet være fullt.

Gjøvik har lenge slitt med en lav dekningsgrad av studentboliger for sine studenter. Illustrasjonen viser de planlagte nye studentboligene i Røverdalen som skal hjelpe på dette.
Publisert

Ventelistene på å få studenbolig er nå rekordlage i Gjøvik. Det melder Oppland Arbeiderblad (OA) onsdag 20. juli.

Flere førstegangsstudenter opplevde at studentboligene var tatt, før studentene hadde fått svar på hvilke studieplass de var tilbudt.

- Det var en overraskelse for meg som er student for første gang, sier førstegangsstudent Luna Sofie Bergh til OA.

Trykket er enormt

Bostedsdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås har tidligere uttrykket bekymring for de studentene som blir presset ut på det private markedet i søken etter studentbolig.

Også bostedsdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås er bekymret for prisene i det private studentboligmarkedet.

- Vi undersøkte leieprisene i vår og ser at det private markedet er vesentleg dyrere enn hos oss. Vi deler bekymringen om prisene i det private, sier ho.

De som leier ut forteller at trykket på denne tiden av året er enormt. Thomas Lindborg som har drevet utleie av studentleiligheter og hybler i Gjøvik i flere år forteller til OA at tampen nå brenner for studentene.

- Skal man klare å få seg en trivelig hybel så bør man nok prøve å kapre en senest neste uke. Etter dette tror jeg også det private markedet er nærmest fullt i Gjøvik, sier utleieren til avisa.

Sliter med dekningsgraden

Samskipnaden i Trondheim, Gjøvik og Ålesund (Sit) har i overkant av 500 boliger i Gjøvik. Med 4000 studenter utgjør det kun en dekningsgrad på 12,5 prosent.

Samskipnaden har et mål om å dekke 20 prosent av boligbehovet til studentene. Til sammenligning er dekningsgraden i Trondheim omkring 15 prosent.

I august i fjor uttrykte ordføreren i Gjøvik bekymring for mangelen på studentboliger i byen.

- Jeg er opptatt av at studentene som kommer til Gjøvik ikke skal oppleve noen bolig-nød når de kommer hit, sa ordfører Torvild Sveen til Oppland Arbeiderblad den gang.

I oktober i fjor ble kostnadsrammen for bygging av studentboliger økt til 1 450 000 kr. Da bekreftet Sit at byggingen av studentboligene i Røverdalen, som de tidligere måtte utsette, ville kunne starte.

Byggeprosjektet vil kombinere et parkeringshus med 248 nye studentboliger.