Millioner til Ocean Space og campus likevel

Regjeringa legger i første omgang 95 millioner kroner på bordet for å finansiere de to store utbyggingsprosjektene.
En svært glad konstituert rektor Anne Borg konstaterer at både campussamling og Ocean Space Center er sikret videre finansiering. Også Sintefs direktør Alexandra Bech Gjørv har grunn til å juble. 
    
      (Foto: Høyre)

En svært glad konstituert rektor Anne Borg konstaterer at både campussamling og Ocean Space Center er sikret videre finansiering. Også Sintefs direktør Alexandra Bech Gjørv har grunn til å juble.  Foto: Høyre

Artikkelen er oppdatert etter pressekonferansen fredag kveld.

Det var Adresseavisen som først skrev om nyheten..

NTNU får de prosjektmidlene til Ocean Space Centre som de har søkt om. I forslaget til neste års statsbudsjett ligger det nå 55 millioner kroner til forprosjektet. 

NTNU får i tillegg 40 millioner kroner for å finansiere forprosjektet til samling av campus på Gløshaugen, ifølge Adresseavisen.

I sommer fryktet både NTNUs ledelse og NHO at Regjeringa ikke ville bevilge tilstrekkelige midler over statsbudsjettet neste år, noe som ville innebære en utsettelse.

Et kobbel av politikere i valgkampmodus innkalte til pressemøte i Tyholttårnet fredag klokka 18.00. Statsrådene Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaken var til stede. I tillegg deltok Frps Sivert Bjørnstad, Venstres Erling Moe og Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift.

- Jubel og glede på NTNU for penger til to nasjonalt veldig viktige prosjekter: Campussamling og Ocean Space Centre. Nå skal vi skape enda mer kunnskap for en bedre verden, skriver en takknemlig rektor Anne Borg på twitter.

Ocean Space Centre

– Nå kan vi sette full fart i prosjektet, etter mange år med forberedelser og utredninger. Når senteret står ferdig får vi en fantastisk mulighet for å styrke Norge som verdensledende havnasjon. For næringslivet er det svært viktig at vi kan utvikle nye digitale og miljøvennlige løsninger for havnæringene, sier SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i ei pressemelding.

Statsbygg er byggherre for prosjektet, som nå vil tilføres ressurser fra både Sintef og NTNU.

Høsten 2018 valgte regjeringen konseptet Ocean Space Laboratories som grunnlag for videre arbeid med fornyelsen av de marintekniske laboratoriene i Trondheim. Dagens laboratorier er Europas største anlegg innen undervisning.

– Regjeringen prioriterer Ocean Space Centre som skal være et internasjonalt ledende kunnskapssenter for havromsteknologi. Det er viktig at norske havindustrier bevarer sin sterke posisjon også fremover, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

– Campusprosjektet innebærer tettere samarbeid mellom teknologifag, humaniora og samfunnsvitenskapene. Det vil bidra til sterkere forståelse for hvordan mennesker, teknologi og samfunnet rundt fungerer sammen. Dette skal gjøre oss bedre i stand til å løse store samfunnsutfordringer. Norge og NTNU må gå i front i dette arbeidet, og det skal ny Campus NTNU bidra til, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Planen er at Ocean Space Centre skal være ferdigstilt i 2025. Nå ser det ut til at campusprosjektet også kan ferdigstilles i 2027, slik det opprinnelig var ment.Campusprosjektet
 • Campusprosjektet innebærer å flytte de humanistiske og samfunnsvitenskapelige miljøene fra Dragvoll, mens kunst-, arkitektur- og musikkmiljøene flyttes fra ulike steder i Trondheim sentrum.
 • For å få til dette kreves både nybygg og ombygginger av eksisterende arealer. Den totale arealrammen for prosjektet har en øvre grense på 92 000 kvadratmeter brutto og ombygging av 45 000 kvadratmeter brutto av eksisterende arealer på Gløshaugen.
 • Hele prosjektet har en anslått styrings- og kostnadsramme på 10,8 og 13,7 milliarder kroner, inkludert brukerutstyr.
 • Campussamlingen skal integrere eksterne aktører fra arbeids- og næringsliv med fagmiljøene på campus.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?

Ytring:

Førjulstanker ved NTNU

«Noen filosofer har ment at mennesket fødes som en ubeskrevet tavle... ...Men hvem hadde laget tavlen og skrivesakene, og hvem skriver?» spør Arne B. Johansen i denne ytringen.