Millioner til Ocean Space og campus likevel

Regjeringa legger i første omgang 95 millioner kroner på bordet for å finansiere de to store utbyggingsprosjektene.

En svært glad konstituert rektor Anne Borg konstaterer at både campussamling og Ocean Space Center er sikret videre finansiering. Også Sintefs direktør Alexandra Bech Gjørv har grunn til å juble.
En svært glad konstituert rektor Anne Borg konstaterer at både campussamling og Ocean Space Center er sikret videre finansiering. Også Sintefs direktør Alexandra Bech Gjørv har grunn til å juble.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert etter pressekonferansen fredag kveld.

Det var Adresseavisen som først skrev om nyheten..

NTNU får de prosjektmidlene til Ocean Space Centre som de har søkt om. I forslaget til neste års statsbudsjett ligger det nå 55 millioner kroner til forprosjektet. 

NTNU får i tillegg 40 millioner kroner for å finansiere forprosjektet til samling av campus på Gløshaugen, ifølge Adresseavisen.

I sommer fryktet både NTNUs ledelse og NHO at Regjeringa ikke ville bevilge tilstrekkelige midler over statsbudsjettet neste år, noe som ville innebære en utsettelse.

Et kobbel av politikere i valgkampmodus innkalte til pressemøte i Tyholttårnet fredag klokka 18.00. Statsrådene Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaken var til stede. I tillegg deltok Frps Sivert Bjørnstad, Venstres Erling Moe og Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift.

- Jubel og glede på NTNU for penger til to nasjonalt veldig viktige prosjekter: Campussamling og Ocean Space Centre. Nå skal vi skape enda mer kunnskap for en bedre verden, skriver en takknemlig rektor Anne Borg på twitter.

Ocean Space Centre

– Nå kan vi sette full fart i prosjektet, etter mange år med forberedelser og utredninger. Når senteret står ferdig får vi en fantastisk mulighet for å styrke Norge som verdensledende havnasjon. For næringslivet er det svært viktig at vi kan utvikle nye digitale og miljøvennlige løsninger for havnæringene, sier SINTEFs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i ei pressemelding.

Statsbygg er byggherre for prosjektet, som nå vil tilføres ressurser fra både Sintef og NTNU.

Høsten 2018 valgte regjeringen konseptet Ocean Space Laboratories som grunnlag for videre arbeid med fornyelsen av de marintekniske laboratoriene i Trondheim. Dagens laboratorier er Europas største anlegg innen undervisning.

– Regjeringen prioriterer Ocean Space Centre som skal være et internasjonalt ledende kunnskapssenter for havromsteknologi. Det er viktig at norske havindustrier bevarer sin sterke posisjon også fremover, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

– Campusprosjektet innebærer tettere samarbeid mellom teknologifag, humaniora og samfunnsvitenskapene. Det vil bidra til sterkere forståelse for hvordan mennesker, teknologi og samfunnet rundt fungerer sammen. Dette skal gjøre oss bedre i stand til å løse store samfunnsutfordringer. Norge og NTNU må gå i front i dette arbeidet, og det skal ny Campus NTNU bidra til, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Planen er at Ocean Space Centre skal være ferdigstilt i 2025. Nå ser det ut til at campusprosjektet også kan ferdigstilles i 2027, slik det opprinnelig var ment.