Brexit: Britiske forskere kan bli valgt bort

Brexit kan føre til at europeiske forskere unngår å ta med britiske kolleger i EU-prosjekter.
Britiske forskere kan bli valgt bort når det gjelder felless EU-prosjekter i framtida. 
        
            (Foto: Illustrasjon: Pixabay)

Britiske forskere kan bli valgt bort når det gjelder felless EU-prosjekter i framtida.  Foto: Illustrasjon: Pixabay

Mange europeiske forskere er usikre på om de skal inkludere britiske kolleger i fremtidige søknader, sier spesialrådgiver Per Magnus Kommandantvold i Forskningsrådet til Forskerforum. Ifølge rådgiveren er en del miljøer nå som vil ha med britene, men som kutter dem ut fordi det er stor usikkerhet.

Startskuddet for Brexit er 1. februar, men EU og Storbritannia er blitt enige om at 2020 vil fungerer som en overgangsperiode. Storbritannia forlater EUs besluttende organer ved utgangen av januar, men de praktiske endringene inntreffer for fullt først fra kommende årsskifte.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Mobilitet

Imidlertid står mye på spill for britiske og europeiske forskere og studenter.

Tre store spørsmål i reises i forhold til Brexit når man ser på akademia som helhet. Det ene er forskningssamarbeid og deltakelse i EUs felles forskningsprogrammer. Så er det en åpenbar utfordring med forskermobilitet, med arbeidstillatelser og i hvilken grad man kan ha et felles europeisk akademia.

Det tredje er studentmobilitet og de mulighetene som er gitt til norske og europeiske studenter til å studere i Storbritannia. Alt dette er i spill, og så får vi se hvor alt lander, sier statsviter Øyvind Bratberg til bladet.

Om Storbritannia blir tredjeland

Kommandantvold forteller at det særlig er i større forskningssamarbeider at Storbritannias tilknytning til EU blir avgjørende. For å få såkalte «synergy grants» fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) må minst tre av samarbeidspartnerne være fra EU-land eller land som er assosierte medlemmer, som Norge. Hvis forskningssamarbeid består av tre EU-land, og Storbritannia er ett av dem, vil finansieringsavtalen kunne bli ugyldig dersom Storbritannia trer ut av EU uten en assosieringsavtale.

- Hvis Storbritannia går ut uten en avtale, vil det bli et såkalt tredjeland. Da er forutsetningene rokket ved så til den grad at man kan måtte ugyldiggjøre søknaden, sier Kommandantvold til Forskerforum.

LES OGSÅ: Ønsker samarbeid også etter Brexit
LES OGSÅ: - Brexit går helt fint, også for forskerne

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Regjeringen vil la noen studenter få vende tilbake

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte, sa statasminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nettbasert undervisning:

– Litt anarki i valg av digitale løsninger

Professor Rune Hjelsvold har sett på hvordan det egentlig går med den nettbaserte undervisningen på NTNU. – Underviserne bruker 28 ulike verktøy, det blir uoversiktlig, sier han.

Store forskjeller mellom fakulteter:

SU gir bokstavkarakterer til nesten alle studentene

NTNU har besluttet å endre 370 emner hvor det avlegges eksamen denne våren fra bokstavkarakter til enten bestått eller ikke bestått. Ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) endrer de bare tre emner.

Medisinprofessor, overlege og dikter

Unni Syversen er professor i endokrinologi ved NTNU, overlege ved St. Olavs hospital - og skriver dikt om koronaepidemien.