Får inn rapporter om hets mot russiske studenter og ansatte

Kunnskapsdepartementet ber alle landets høyere utdanningsinstitusjoner være oppmerksomme etter rapporter om hets mot russiske ansatte og studenter.

Ikke alle russere støtter det som skjer i Ukraina.
Publisert

I et brev fra Kunnskapsdepartementet til institusjonene står det at departementet har mottatt rapporter om at russiske studenter og ansatte i sektoren har blitt utsatt for hets.

I brevet, som er omtalt av Khrono , ber Kunnskapsdepartementet institusjonene om å ha særlig oppmerksomhet på dette.

Det er mange ukrainske, russiske og hviterussiske studenter og ansatte i høyere utdannings- og forskningssektoren i Norge.

Departementet skriver at alle skal ivaretas på best mulig måte.

– Russiske borgere i Norge skal ikke på noe vis holdes til ansvar for det russiske myndigheter nå har gjort, og de skal oppleve at det er trygt å studere og jobbe ved norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter, står det i brevet fra departementet.

- Jeg tror hetsen vil komme

Også den russiske NTNU-forskeren Andrey Chesnokov fryktet at det blir verre å være russer i Vesten da Universitetsavisa intervjuet ham nylig.

- Jeg håper folk greier å skille mellom de som støtter krigen og de som ikke gjør det, sa russeren fra Moskva - som tar sterk avstand fra Russlands invasjon.

Chesnokov fulgte bekymret med på meldinger om at folk ble kastet ut av en taxi i Tsjekkia da de snakket russisk.

- Jeg har ikke erfart noen hets ennå, men jeg tror det vil komme. Har du russisk pass, så kan du bli oppfattet som medskyldig uansett hva du mener.

NTNU-matematikeren kom med følgende oppfordring:

- Det er veldig viktig at Vesten skjønner at langt fra alle russere støtter Russland og at det er psykologisk belastende for dem nå.